Nagyvilág

Elfogatóparancsot adtak ki Brazília volt igazságügyi minisztere ellen

Andressa Anholete / Getty Images
Andressa Anholete / Getty Images

Elfogatóparancsot adtak ki a brazil hatóságok helyi idő szerint kedden Jair Bolsonaro korábbi elnök két közeli szövetségese, köztük Anderson Torres volt igazságügyi miniszter ellen a brazíliavárosi kormányzati épületek múlt hét végi megtámadásával összefüggésben, írja az MTI.

Anderson Torres ellen a legfelsőbb bíróság egyik bírája adott ki elfogatóparancsot, mert a gyanú szerint együttműködött a zavargások résztvevőivel. Torrest január elején a fővárosi térség biztonsági titkárává nevezték ki, majd a vasárnapi támadást követően leváltották a posztról.

Határozottan szembe kell szállni a terrorizmussal, ezekkel a puccsistákkal, akik rendkívüli állapotot akarnak

– szögezte le Alexander Moraes főbíró. Moraes vasárnap Brazíliaváros kormányzóját, Ibaneis Rochát is felfüggesztette hivatalából. A jobboldali kormányzó a történtek után bocsánatot kért a január elején beiktatott Luiz Inácio Lula da Silva elnöktől a zavargásokat lehetővé tévő biztonsági „hiányosságok” miatt.

Torres, akárcsak Bolsonaro, az Egyesült Államokban tartózkodik, tagadja, hogy bármi köze lett volna „ehhez a barbársághoz”, és kijelentette, hogy visszatér Brazíliába, és megvédi magát.

A vasárnapi eseményeket követően a rendőrség mintegy 1500 embert vett őrizetbe, akik közül kedden mintegy 600-at szabadon engedtek. A hatóságok azt kutatják, kik szervezték és finanszírozták a vasárnapi zavargásokat.

A brazil demokrácia továbbra is szilárd

– írta kedden a Twitteren a dél-amerikai ország jelenlegi, baloldali elnöke. Lula egyúttal terrorcselekménynek nevezte a közintézmények múlt hét végi megtámadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik