Nagyvilág

Haitin olyan rég nem volt választás, hogy mindenkinek lejárt a mandátuma, bandák irányítják az országot

JOE RAEDLE / Getty Images / AFP
JOE RAEDLE / Getty Images / AFP

Mivel 2016 óta az országban nem szerveztek választásokat, Haitiben – helyi idő szerint – hétfő óta nincsenek választott képviselők, miközben az állam területén bandák uralkodnak.

Hétfőn az utolsó tíz, még hivatalában lévő szenátor szimbolikusan befejezte mandátumát, azonban a törvényhozói hatalom már 2020 januárjában megszűnt, amikor az összes képviselő és a felsőházi tagok kétharmada lemondott hivataláról, és senki sem lépett a helyükre.

Nem merünk demokráciáról beszélni, miközben az ország területének nagyobb részén átveszik a hatalmat a fegyveres bandák

– mondta el Samuel Madistin ügyvéd, aki úgy véli, „az állam gyakorlatilag nem létezik”.

Az utolsó megválasztott elnököt, Jovenel Moise üzletembert 2021 júliusában saját lakásában ölték meg. A gyilkosság tovább mélyítette a válságot, melybe az ország a közintézmények meggyengülése miatt süllyedt.

Haitit jelenleg Ariel Henry miniszterelnök kormányozza, ám őt alig két nappal Moise meggyilkolása előtt nevezték ki, legitimitását sokan kétségbe vonják.

Az ENSZ 13 éven át, 2004-től 2017-ig tartó haiti misszióját követően fokozatosan csökkentette több ezer fős jelenlétét, mára csupán mintegy hatvanan maradtak, hogy a politikai stabilitást erősítsék. A válságot tovább súlyosbítja a kolera újbóli megjelenése.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik