Élő Nagyvilág

Egymást gyanúsítja Oroszország és Ukrajna a tűzszünet megszegésével

Spencer Platt / Getty Images
Spencer Platt / Getty Images
  • Egy herszoni tűzoltó állomásra csaptak le az oroszok, többen meghaltak.
  • A Donbaszban is aktívak az oroszok a fegyvernyugvás ellenére.
  • Újabb ezrek érkeztek Ukrajnából Magyarországra.

Évtizedek óta először miséztek ukrán nyelven a kijevi barlangkolostorban

Évtizedek óta péntek este tartottak először ukrán nyelven karácsonyi misét az ezeréves kijevi barlangkolostor, a Pecserszki Lavra székesegyházában.

Az UNESCO világörökségének listáján szereplő kolostor székesegyházába a mínusz 10 Celsius-fokos hőmérséklet ellenére áradtak a hívők.

A Dnyeper folyó jobb partján álló székesegyház és kolostoregyüttes évszázadok óta zarándokhely. Ukrajna függetlenségének 31 éve alatt most először tartották ukrán nyelven a misét. A jól ismert karácsonyi énekeket éneklők között egyenruhás ukrán katonák is voltak.

Az ukrán kormány csütörtökön vette vissza a Pecserszki Lavra Nagyboldogasszony-székesegyházát és a refektóriumának templomát. A két létesítmény idáig is állami tulajdonban, de az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű „szárnyának” használatában volt.

NurPhoto / AFP

Epifanyij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája, az orosz ortodox egyházból kivált Ukrán Ortodox Egyház feje inkább a háborúról beszélt, mint a karácsonyról.

Nemzetként békésen szeretnénk élni, jó megértésben a szomszédainkkal. Az ellenség azonban alattomosan és hitványul megszegte a békét, lerohanta a földünket, a vérünket ontja, halált oszt és le akarja rombolni az államiságunkat és az ukrán önazonosságunkat

– mondta főpap a misén.

Azok, akik fogságban tartanak bennünket, nem tudják elviselni az eredményeinket és a sikereinket

– tette hozzá.

A sátán gyűlölködése és kapzsisága késztette őket a háborúra, de biztosan veszíteni fognak. Az igazság a mi oldalunkon áll

– hangzott el. A konstantinápolyi pátriárka 2019-ben ismerte el autokefálnak, azaz önállónak az ukrán ortodox egyházat.

(MTI)

Zelenszkij megköszönte Bidennek a páncéltörőket

Ukrajna elnöke nagyra értékelte az Egyesült Államok legutóbbi több milliárd dolláros katonai segítségét, amelyben egyebek mellett páncéltörő harckocsik is szerepelnek.

Volodimir Zelenszkij hozzátette: országának pontosan erre van szüksége az orosz erők elleni harcban. A Fehér Ház pénteken jelentette be, hogy 3,75 milliárd dollár értékben szállít fegyvert Ukrajnának és NATO keleti szárnyán lévő szomszédainak, miközben Moszkva az ortodox karácsony miatt egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe.

A legutóbbi segélycsomag a legnagyobb, amelyet Kijev eddig kapott. Első ízben szerepelnek a szállítmányban Bradley típusú, páncéltörő rakétákkal felfegyverzett páncélozott járművek.

Első alkalommal kapunk Bradley páncélozott járműveket, pontosan erre van szükségünk, új lövegekre és töltényekre, közöttük precíziósakra, új rakétákra, új drónokra. Időben érkeznek és erősek

– mondta péntek éjjel az ukrán elnök.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP A két elnök a Fehér Házban 2022. december 21-én.

Zelenszkij köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek, az amerikai törvényhozóknak és „minden amerikainak, aki nagyra értékeli a szabadságot, és aki tudja, hogy a szabadság méltó a védelemre”.

A brit védelmi tárca szombati napi jelentésében közölte, hogy az „ortodox karácsony idején a harcok a megszokott szinten folytatódtak”.

A kelet-ukrajnai Luhanszk megye állami közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj folyamatos orosz tüzérségi csapásokról és rohamokról számolt be. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson Hajdaj pénteken közölte, hogy a tűzszünet első három órájában az orosz erők tizennégyszer intéztek tüzérségi támadást ukrán állások ellen, és háromszor indítottak rohamot egy település ellen. A közlést független forrásból nem lehetett megerősíteni.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az orosz erők kelet-, északkelet- és dél-ukrajnai célpontokat támadtak rakétákkal.

Donyeck megye kormányzója szombaton jelentette, hogy előző nap két ember halt meg az orosz csapásokban Bahmutban, valamint az attól északra fekvő Kraszna Horában. Az ukrán főügyészség szerint Bahmutban tizenhárman megsebesültek a támadásokban pénteken.

Az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok a dél-ukrajnai Herszon ellen is tüzérségi támadást intéztek pénteken, egy mentő meghalt, heten megsebesültek.

(MTI)

Az oroszok állítják, tartják magukat a tűzszünethez, és Ukrajna az, aki támad

Az orosz hadsereg szombat éjfélig a harci érintkezési vonal teljes hosszában be fogja tartani az péntek délben egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet, a fegyvernyugvást elutasító ukrán fegyveres erők a támadásaik miatt veszteségeket szenvedtek – jelentette ki a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca korábban közölte, hogy a tűzszünet 36 órája alatt a maga részéről támadást nem indít, de az ukrán fellépésekre válaszolni fog.

Konasenkov szerint az ukrán fél a Moszkva által meghirdetett karácsonyi fegyvernyugvás első napján Liman irányában tizenegy aknavető- és ötven tüzérségi csapást indított, Donyeck lakónegyedeire 60 nagy kaliberű lövedéket lőtt ki, Makijivkát pedig HIMARS sorozatvetőkkel lőtte. Zaporizzsja megyében a tájékoztatás értelmében az ukrán fegyveres erők harmincegy alkalommal nyitottak tüzérségi tüzet, Herszon-Krivij Rih irányában tizenhét tüzérségi lövedéket lőttek ki. A tábornok elmondta, hogy az orosz hadsereg viszonozta a tüzet.

A tábornok azt hangoztatta, hogy az ukrán fegyveres erők a visszavert támadásaik során egy nap alatt Kupjanszk irányában több mint húsz katonát, egy harckocsit, egy Grad sorozatvetőt és két járművet, Liman irányában több mint harminc katonát, két D-20-as löveget, egy páncélozott harcjárművet és egy kisteherautót, Donyeck környékén mintegy félszáz halottat és sebesültet, egy harckocsit és egy járművet, a donyecki régió déli részén pedig több mint húsz katonát, két D-30-as ágyút, egy páncélozott személyszállítót és két kisteherautót veszített.

Az orosz légvédelem négy ukrán drónt, valamint öt Uragan- és HIMARS-rakétát lőtt le. A hadijelentésből a harcászati légierő, valamint a tüzérség és a rakétacsapatok támadó tevékenységére vonatkozó adatok ezúttal hiányoztak.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 360 repülőgépet, 199 helikoptert, 2843 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7441 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 972 sorozatvetőt, 3787 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7957 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Egy 66 és egy 61 éves asszony is meghalt Bahmutban, amit az oroszok bombáztak

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy két halottja volt a bahmuti bombázásnak. 13 ember megsérült a bombázásokban, annak ellenére, hogy elvileg most is tűzszünet van, amit az oroszok ajánlottak fel.

Dimitar DILKOFF / AFP Egy helyi lakos tolja kerékpárját „sündisznó” tankcsapdák és romok mellett egy utcán a donyecki régióbeli Bakhmutban 2023. január 6-án, az ukrajnai orosz invázió közepette.

Az orosz vezetés az ukránokat korholja, amiért nem tartják be a fegyverszünetet

Az orosz légvédelmi erők újabb ukrán dróntámadást hárítottak el, ezúttal a Fekete-tengernek azon részénél, ahol az orosz hadsereg flottája állomásozik – közölte szombat reggel Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója Telegram-bejegyzésében.

Az Oroszország által 2014-ben megszállt Krím félsziget kikötőit nem először éri dróntámadás. Az ott állomázó orosz haderők legutóbb csupán néhány napja hárítottak el egy feléjük tartó ukrán drónt, a leglátványosabb támadás azonban augusztusra datálható: ekkor a becsapódó pilóta nélküli légi járművek több harci repülőgépet is megsemmisítettek egy orosz haditengerészeti bázison.

A kormányzó szerint az ukrán katonaságnak „még karácsony szent ünnepe sem ad elég okot rá”, hogy beszűntesse a támadást. Ukrajna ugyanis elutasította azt a 36 órás fegyvernyugvást, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox karácsony miatt egyoldalúan rendelt el.

Kijev szerint a január 6. déli 12 órától 7., szombat éjfélig tartó tűzszünet csupán képmutató elterelő taktika az oroszok részéről, amelynek segítségével kifújhatják magukat és új felszereléssel térhetnek vissza a hadszíntérre. A fegyvernyugvás érvénybe lépése ellenére pénteken egész Ukrajnában légikészültséget rendeltek el az esetleges támadásokra felkészülve.

Ünnepi beszédében Putyin üdvözölte, hogy az egyházi szervezetek támogatják a háborúját

A Kreml honlapján megosztott üzenetében Vlagyimir Putyin méltatta, hogy az egyházi szervezetek gondoskodnak a rászorulókról és támogatják az általa különleges katonai műveletnek nevezett, Ukrajna elleni agresszióban részt vevő katonákat. Az ünnep folyamán az orosz elnök Kremlben található Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott liturgián vett részt.

Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva méltatta, hogy az orosz állam támogatásáról biztosította az Orosz Ortodox Egyház karácsonyi béketeremtő fellépését. Hozzátette, hogy a teljeskörű tűzszünet csak mindkét fél jóakarata esetén lehetséges. Arról is szólt, hogy az orosz egyház erőfeszítéseket tesz a tábori lelkészek számának növeléséért a „különleges hadművelet” övezetében.

Kirill pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, a karácsonyi nagyvecsernye után megtartott prédikációjában arról beszélt, hogy az Ukrajnában zajló egyházszakadások kihívást jelentenek magára az egyházra és arra, hogy méltó módon végezhesse szolgálatát. Az orosz egyházfő imádkozásra hívta követőit „a keleti szláv kereszténység de facto legfontosabb központjának tekintett kijevi barlangkolostor-együttes, a Pecserszka Lavra felső kolostorának két templomából kiszorított, korábban a patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház (UPC) hívőiért és papjaiért”.

Megkezdődtek Ukrajnában az ünnepi istentiszteletek

Nemcsak a tűzszünetet hirdető Oroszországban, de a megszállás alatt álló Ukrajnában is sokan ünneplik az ortodox karácsonyt. Ennek értelmében az ország több pontján is ünnepi istentiszteleteket tartanak.

Kijevben az Ukrán Ortodox Egyház vezetője, Szerhij Petrovics Doumenko Epifanyij metropolita tartott istentiszteletet a Pecserszka Lavrában.

A Donbaszban is mozgolódnak az orosz csapatok

Szintén a Guardian írta meg szemtanúk beszámolója alapján, hogy a meghirdetett 36 órás tűzszünet ellenére az orosz csapatok Donyeck és Luhanszk környékén is aktívak maradtak. Luhanszk katonai kormányzója, Szerhij Hajdaj a Telegramon arról számolt be, hogy a tűzszünet első három órájában az oroszok összesen tizennégyszer lőttek az ukrán állásokra, továbbá egy települést is megrohamoztak.

Az ortodox gyilkosok boldog karácsonyt kívánnak

– írta Hajdaj, utalva arra, hogy Putyin – Kirill pátriárka sürgetésére – az ortodox karácsony miatt kezdeményezett 36 órás tűzszünetet.

Huszonkétezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 5134-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 16 861-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 238 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 90 ember – köztük 38 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve.

Hiába tart még mindig a tűzszünet, az oroszok csak lőnek

Tűzszünetről beszélnek. Ők azok, akikkel háborúzunk

– így foglalta össze az elmúlt napok történéseit Kyrylo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, miután Oroszország az általa kezdeményezett tűnzszünet ellenére szünet nélkül ágyúzza az ukrán területeket.

A Guardian beszámolója szerint az oroszok egy herszoni tűzoltóállomásra csaptak le legutóbb, az első információk szerint többen meghaltak a támadás következtében.

Olvasói sztorik