Nagyvilág

Kedden kivégezhetik az első nyíltan transznemű nőt az Egyesült Államokban

HANDOUT / MISSOURI DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AFP
HANDOUT / MISSOURI DEPARTMENT OF CORRECTIONS / AFP
Húsz éve gyilkolta meg akkori barátnőjét.

1558 embert végeztek ki a halálbüntetés 1977-es visszaállítása óta, az összes kivégzettből mindössze 17 volt nő, írja az AP, amely cikkében arról számol be, hogy kedden kivégezhetik Amber McLaughlint, az első nyíltan transznemű nőt. McLaughlin húsz évvel ezelőtt halálra késelte akkori barátnőjét. Sorsa azonban még nem dőlt el teljesen, Mike Parson, Missouri kormányzója kegyelmet adhat neki. A kegyelmi kérvényben arról írnak, McLaughlinnek gyerekkorból származó traumái, illetve mentális problémái vannak, ezekről pedig az esküdtszék nem tudott a tárgyaláson. Egyik nevelőszülője ürüléket kent az arcába, amikor a nő kisgyerek volt, nevelőapja pedig sokkolót használt rajta. A kérvényben arra is kitérnek, hogy többször volt öngyilkossági kísérlete – gyerekként és felnőttként egyaránt.

2003-ban, jóval az átalakulása előtt McLaughlin egy Beverly Guenther nevű nővel volt kapcsolatban. Bár a találkozóik abbamaradtak, McLaughli rendre feltűnt Guenther St. Louis-i irodájánál, néha pedig az épületben is  elbújt. Guenther távoltartási végzést kért és többször előfordult, hogy rendőrök kísérték autójához munka után.

Guenther szomszédjai 2003. november 20-án hívták a rendőrséget azzal, hogy a nő nem ért haza. A rendőrök elmentek az épülethez, ahol egy törött késmarkolatot, illetve vérnyomokat találtak az autója mellett. Egy nappal később McLaughlin maga vezette el a rendőröket a Mississippi folyóhoz, ahol megszabadult a testtől.

McLaughlint 2006-ban ítélték el gyilkosságért, átalakulását három évvel ezelőtt kezdte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik