Nagyvilág

Ha repül, nem köti menetrend Novák Katalint

Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin / Facebook
A Népszava luxusként ír arról, hogy tizenkilenc repülős útjából csak egyszer utazott menetrend szerinti járaton az államfő.

Az egyetlen menetrend szerinti járatot akkor vette igénybe Novák Katalin, amikor szeptember 18-án Londonba repült II. Erzsébet brit királynő temetésére. A Népszava közérdekű adatigénylésére azt nem árulták el, a köztársasági elnök többi hivatalos útjára, milyen repülővel utazott. A lap szerint az államfő is elsősorban a honvédség gépeit használhatja. A Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt az erre vonatkozó kérdésekre.

A Sándor-palota szerint Novák Katalin utazásaira december közepéig

27.128.257 forint került kifizetésre.

A hivatal szerint addig Lengyelországban, Romániában, Németországban, Csehországban, Lettországban, Brazíliában, Portugáliában, a Vatikánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Horvátországban, Koszovóban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Franciaországban, Izraelben, Ukrajnában és Irakban járt, de a Népszava szerint a felsorolásból kimaradt az államfő júliusi szlovéniai és szeptemberi szerbiai  útja.

Novák Katalin / Facebook Novák Katalin Berlinben 2022. június 2-án.

Az egyébként már korábban is kiderült, hogy Varsóba, illetve az azóta megbukott brazil elnökhöz, Jair Bolsanaróhoz, valamint  Ferenc pápához honvédségi géppel utazott Novák Katalin, Novák Katalin diplomáciai aktivitását szakértők a lapnak korábban azzal magyarázták, hogy Orbán Viktornak fontos, hogy legyenek olyan képviselői is az országnak, akik „elfogadhatóak” a nyugati vezetők szemében. Horn Gábor ezt úgy értékelte, hogy az államfőt az Orbán-rezsim „használja”, Novák Katalin a külpolitikában egyfajta egyensúlyi szerepet tölt be azokon a területeken, ahol a kormány nagyon beszorul.

A kormányfő repüléseiről írta azt előzőleg a K-Monitor, hogy a honvédségi gépek használata átláthatatlanná teszi a miniszterelnöki utak elszámolását. 

Kapcsolódó
Bíróságon derült ki, hogy mennyit fizetett Orbán a honvédségi repülő családi használatáért
Több mint másfél év után pert nyert a K-Monitor, de még most is maradtak bizonytalanságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik