Nagyvilág

New York államban mostantól komposzt is lehet az elhunytakból

Jason Redmond / AFP
Jason Redmond / AFP

New York állam kormányzója, Kathy Hochul szokatlan törvénnyel zárta 2022-t: legalizálta az emberi holttestek komposztálását, írja a Guardian. New York már a hatodik amerikai állam, ahol a temetkezés ezen módja – aminek hivatalos neve „természetes szerves redukció”, de legtöbbször emberi komposztálás vagy terramáció néven említik – elérhetővé válik.

Az elhunytak testének komposztálását természetesen csak erre rendszeresített szerves-redukáló berendezéssel lehet elvégezni, amit hivatalos temetkezési vállalkozások üzemeltethetnek. Ezekben a nem teljesen zárt, többször használható ládákban fakéreg, szalma vagy lucerna az alap, amelyre a testet fektetik, amelyben a mikrobák végzik aztán el a bontás feladatát. Az elhunytból a nagyjából hat-nyolc hét alatt végbemenő folyamat végén nagyjából háromnegyed köbméternyi tápanyagdús komposzt lesz, amelyet talajjavítóként, szerves tápanyagként használhatnak fel.

Az emberi holttestek komposztálását Washington államban engedélyezték először 2019-ben, majd Colorado és Oregon államban 2021-ben, Vermontban és Californiában tavaly vált elérhetővé a módszer. New York kormányzójának döntéshozatali folyamata politikai viták kereszttüzébe került, az állam katolikus szervezetei arra akarták rávenni Hochult, hogy vétózza meg a tervezetet, az emberi holttestek komposztálása ugyanis szerintük nem adja meg a földi maradványoknak kijáró tiszteletet. A tervezet támogatói ugyanakkor azzal érveltek, hogy a többi temetkezési módszer mind környezetkárosító: a hamvasztás többnyire nem megújuló energiaforrásokat használ, így hatalmas a szénlábnyoma, a koporsós temetkezés pedig káros kémiai anyagokat juttat a talajba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik