Nagyvilág

Ferenc pápa: XVI. Benedek ajándék volt a világnak

MTI /AP/ L'Osservatore Romano
MTI /AP/ L'Osservatore Romano
Január 5-én, csütörtökön temetik el nyugalmazott pápát, a szertartást a katolikus egyházfő vezeti. A Vatikán közzétette XVI. Benedek lelki végrendeletét.

Nemes lelkű, nyájas embernek nevezte Ferenc pápa a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát. A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilikában tartott hagyományos év végi Te Deum istentiszteleten beszélt elődjéről.

Érzelmekkel telve emlékszünk meg nemeslelkű, nyájas személyéről. Szívünkben pedig nagy hálát érzünk, amiért Isten őt ajándékozta az egyháznak és a világnak

– mondta Ferenc pápa, aki a temetési szertartást is vezeti csütörtökön. Ezt Matteo Bruni vatikáni szóvivő közölte előzőleg. A Szentszék sajtótermében a szóvivő bejelentette, a szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, „a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében”.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle. Az emeritus pápa halálhírére megtelt a Vatikán egyébként is turistákkal teli környéke: főleg rómaiak siettek a Szent Péter térre, azok, akik péntek délután a lateráni Szent János-bazilikában imádkoztak XVI. Benedekért. A teret kora délután rövid időre lezárták biztonsági ellenőrzésre a Ferenc pápa vezette Te Deum hálaadás előtt.

Az MTI által megkérdezett olasz hívők szeretettel emlékeztek XVI. Benedekre. Megjegyezték, hogy már pápává választása előtt is évtizedeken át Rómában élt, ezért a város lakójának számított. Mások szerint távozásával egy rendkívüli korszak ér véget, amelyben egy pápa és elődje egyszerre élt a Vatikánban. Szakértők szerint a nyugalmazott pápa temetése az egyszerűség jegyében zajlik, de pápához illő liturgiával, melyre egyházi és állami delegációkat várnak. Az emeritus pápa búcsúztatása unikumnak számít, arra nincs példa az egyház történetében, utoljára 2005-ben temettek pápát a Vatikánban, II. János Pált, emlékeztetett az állami hírügynökség.

XVI. Benedeket a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik majd el, abban a pápai sírhelyben, ahol korábban XXIII. János pápa, majd II. János Pál nyugodott. Utóbbi 2005 és 2011 között, majd szentté avatása után hamvait a bazilikába helyezték át. XVI. Benedek volt az első pápa, aki Twitter-fiókon jelentkezett és a két pápáról szóló filmek fiktív szereplőjeként a mozivásznon is szerepelt.

Frissítünk!

A Vatikán közzétette lelki végrendeletét

Teológiai végrendeletet hagyott hátra XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki a hit szilárdságát emelte ki abban a dokumentumban, amelyet a Vatikán szombat este hozott nyilvánosságra. Az én lelki testamentumom címet kapta a 2006. augusztus 29-i keltezésű dokumentum. XVI. Benedek valamivel több mint egy évvel azután írta, hogy 2005 áprilisában pápává választották. Az eddig ismeretlen dokumentumban mindenekelőtt köszönetet mond Istennek, aki az életet ajándékozta neki, és segítette túljutni élete nehéz szakaszain. Köszönetet mondott szüleinek, akik nehéz időkben életet adtak neki nagy áldozatokkal és szeretetükkel. Bocsánatot kért mindazoktól, akikkel bármilyen módon méltánytalanul bánt. Az MTI által idézett dokumentumban kitért arra is, hogy hatvan éve foglalkozik teológiával és bibliai tudományokkal, és az egymást követő generációk múlásával és látta,

miként omlottak össze összeomolhatatlannak tűnő tézisek, melyekről kiderült, hogy egyszerű hipotézisek”.

A néhai pápa meg is nevezte a teológia generációk – liberális, egzisztencialista, marxista – képviselőit. Úgy vélte, a számos feltételezésből semmi más nem kerül felszínre, mint a hit értelme, vagyis hogy

Jézus Krisztus valóban az út, az igazság és az élet, és az egyház minden elégtelenségével, valóban az ő teste.

A testamentum végén XVI. Benedek arra kérte az Urat, minden bűnével és hiányosságával együtt, fogadja be őt az örökkévalóságba.

Kiemelt kép: 2016. november 19-én XVI. Benedek nyugalmazott katolikus egyházfő és utódja, Ferenc pápa üdvözli egymást a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik