Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: véletlenszerűen tesztelik a külföldieket az indiai repülőtereken

Arun SANKAR / AFP
Arun SANKAR / AFP

Az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megakadályozására elkezdték az Indiába érkező külföldi látogatók véletlenszerű tesztelését a repülőtereken – jelentette be Mandavija L. Manszukh, az ország egészségügyi minisztere csütörtökön.

Az intézkedéssel az országba érkező külföldiek mintegy két százalékát szűrik.

A pandémia még nem ért véget, a vírus időről-időre változtatja az arcát

– érvelt a miniszter a parlamentben.

Csütörtökön Narendra Modi miniszterelnök vezető kormányhivatalnokokkal tárgyalt az ország Covid-19-cel kapcsolatos helyzetéről.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta a higiéniai szabályok betartásának és a maszkviselésnek a fontosságát India-szerte, különösen a közelgő újévi ünnepségekre való tekintettel.

Helyi jelentések szerint az ország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, a Tádzs Mahal csak a belépés előtt elvégzett koronavírus-teszt negatív eredményével látogatható.

Bár az országban hónapok óta nem kötelező a maszkviselés, a parlamentben a képviselők közül is sokan hordanak maszkot a téli ülésszak kezdete óta.

A kormány a napokban szólította fel az ország tagállamait, hogy figyeljék az újonnan megjelenő vírusvariánsokat, egyúttal a maszkviselést is szorgalmazta a Kínában és a világ más országaiban is megnövekedett koronavírus-fertőzésszám miatt.

A pandémia kezdete óta Indiából 44 millió esetet jelentettek, ami az Egyesült Államokhoz képest a második legnagyobb fertőzésszám. A megerősített esetszám azonban az utóbbi hónapokban meredeken visszaesett. India most átlagosan naponta 153 új koronavírusos esetet jelent. Az országban jelenleg 3402 fertőzöttet tartanak számon az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik