Nagyvilág

December 31-én éjfélkor felemelik a sorompókat a horvát-magyar határátkelőkön

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Horvátország január 1-jén nagyobb ceremónia és ünnepség nélkül lép be a schengeni és euróövezetbe – írta a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön.

A lap Andrej Plenkovic horvát kormányfőre hivatkozik, aki egy rádióinterjúban elmondta: mindkét, Horvátország számára fontos eseményt jelképesen tervezik megünnepelni.

Eszerint az év utolsó napján, éjfélkor a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeken felemelik a sorompókat, jelezve, hogy Horvátország csatlakozott a belső határellenőrzés nélküli európai uniós schengeni övezethez. Davor Bozinovic belügyminiszter a szlovén, Gordan Grlic Radman külügyminiszter a magyar határon várja majd az újévet.

Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic jegybankelnök egy zágrábi bankautomatából vesz fel ünnepélyesen euróbankjegyeket éjfélkor, jelezve, hogy január elsejétől Horvátországban az euró a hivatalos fizetőeszköz.

A fő esemény január 1-jén délben következik be. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Natasa Pirc Musar szlovén államfő a horvát-szlovén határon, a Bregana-Obrezje határátkelőhelyen találkoznak. Háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Nem lesznek nagy ünnepségek. Úgy gondolom, itt most szerénynek és alázatosnak kell lennünk, nagyon sokat dolgoztunk érte

– mondta a miniszterelnök az interjúban, hangsúlyozva, hogy jelképesen bár, de mindkét eseményt megünneplik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik