Élő Nagyvilág

Megrázó felvételek az oroszok által lerombolt Mariupolról

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP
  • Musk újabb tízezer Starlink terminált szállít Ukrajnának.
  • Megrázó videó Mariupolról.
  • Közös orosz-fehérorosz hadgyakorlatot tartanak.
  • Éles hadgyakorlatot tart Kína Oroszországgal.
  • Putyin szerint rendkívül nehéz a helyzet Ukrajna illegálisan annektált részein.
  • Az oroszok állítják, négy amerikai rakétát lőttek le.
  • Az orosz-ukrán háború hétfői eseményeit itt tudja elolvasni.

Franciaország újabb fegyvereket szállított Ukrajnának

Rakétavetőket és Crotale légvédelmi rakétarendszereket szállított Ukrajnának Franciaország legutóbb, és 2023 elején folytatja a szállításokat – közölte Emmanuel Macron francia elnök a TF1 és a LCI televíziók által kedden sugárzott interjúban.

“Az elmúlt napokban Franciaország a korábbi szállítmányokon túl további fegyvereket – rakétavetőket, Crotale légvédelmi rakétarendszereket és felszereléseket – szállított Ukrajnának – mondta Macron az egyiptomi partok közelében hajózó Charles de Gaulle repülőhordozó fedélzetén.

“(Sébastien Lecornu) védelmi miniszterrel azon is dolgozunk, hogy az első negyedévben ismét szállíthassunk hasznos fegyvereket és lőszereket, hogy az ukránok védekezni tudjanak a tüzérségi támadásokkal szemben” – tette hozzá az elnök, aki kedden regionális csúcstalálkozón vett részt Jordániában.

Az ukrajnai háború februári kezdete óta Franciaország egyebek mellett tizennyolc 155 milliméteres, 40 kilométeres hatótávolságú, teherautóra szerelt Caesar löveget, páncéltörő rakétákat és VAB páncélozott személyszállító járműveket szállított Ukrajnának.

A tervezettnél is több pénzt szán Ukrajnának az Egyesült Államok 2023-ban

Az Egyesült Államok költségvetése 45 milliárd dollárt (18 ezer milliárd forint) szán Ukrajna támogatására 2023-ban – olvasható a kedden megjelent költségvetési törvénycsomag tervezetében, melyről a héten kell szavaznia a szövetségi törvényhozásnak.

A 2023-as pénzügyi év kiadási tervezetének Ukrajnára vonatkozó fejezetében a többi között szerepel 11,9 milliárd dollár, ebből az amerikai hadsereg fegyverkészleteit pótolnák. Február 24-e, a háború kezdete óta az ukrajnai szállítások jó része az amerikai saját készletekből történt.

Kilencmilliárd dollár az Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtás Kezdeményezés révén jut el Ukrajnába kiképzési, hírszerzési és egyéb tevékenység finanszírozására. Csaknem 7 milliárd dollárt az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága használhat fel saját műveletekre, hírszerzési feladatok támogatására és eszközök beszerzésére.

A szövetségi költségvetés emellett tartalmaz 2,47 milliárd dollár humanitárius segítségnyújtást, 13 milliárd dollár gazdasági támogatást, valamint elkülönítenek 2,4 milliár dollárt az ukrajnai menekültek egyesült államokbeli integrációjának segítésére.

Az összesen 45 milliárd dollár Ukrajna számára szóló szövetségi forrás 8 milliárd dollárral haladja meg azt az összeget, amelyet Joe Biden elnök erre a célra kért a Kongresszustól.

Zelenszkij előre be nem jelentett látogatást tett a fronton

Előre be nem jelentett látogatást tett kedden a fronton, a Donyec-medencei Bahmutnál Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, dicsérve az ott harcoló katonák emberfeletti kitartását, írja az MTI.

Az elnöki hivatal által közzétett videón a terepruhás államfő egy romos gyárépületben kitüntetéseket adott át katonáknak. Zelenszkij a harci szellem megőrzésére szólította fel a katonákat. A háború előtt 70-80 ezer lakosú Bahmutnál több mint négy hónapja dúlnak a harcok az ukrán és az orosz hadsereg között, egyre inkább kimerítve egymás erejét.

Biztassátok a mellettetek lévőket, akik talán gyengébbek!

– mondta Zelenszkij, miközben tüzérségi tűz robaja hallatszott a távolból. „Kelet-Ukrajna a végsőkig kitart”, írta Zelenszkij a videó kisérőüzenetében a Telegramon. Hozzátette:

Az ádáz harcokban és sok emberélet árán mindnyájunk szabadságát védik. Bahmut védői megérdemlik a legodaadóbb támogatásunkat és a legmélyebb hálánkat. Ezért vagyok ma itt. Emberfeletti teljesítményt nyújtanak. Ők a mi erőnk és a mi hőseink.

Kigyulladt egy orosz gázvezeték, hárman meghaltak

Robbanás nyomán tűz ütött ki kedden az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték csuvasföldi szakaszán, az incidensben három gázipari munkás életét vesztette, egy pedig megsérült.

Erről a TASZSZ orosz állami hírügynökség a helyi mentőszolgálatra hivatkozva számolt be. A katasztrófavédelmi szolgálatok a gázvezetékből kicsapó fáklyalángot már eloltották, a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata szerint.

A londoni székhelyű ICE tőzsde adatai szerint a történtek hírére közel 1260 dollárra ugrott a földgáz ezer köbméterének ára Európában. A teljes áremelkedés a nap eleje óta meghaladja az 5 százalékot.

Az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték 1983-ban épült, hogy földgázt szállítson Közép- és Nyugat-Európa országaiba. A csővezeték a TASZSZ szerint a Kurszk megyei Szudzsa gázmérőállomás közelében keresztezi az orosz-ukrán határt, majd a gáztranzitszállítás elsősorban az ukrán-szlovák határhoz közeli ungvári, a magyar határ közelében lévő beregszászi és a romániai határon lévő tekeházi kompresszorállomáshoz történik.

(MTI)

Az ukránok szerint közel százezer orosz katona halt vagy sérült meg a háborúban

Közel százezer orosz katona halt vagy sebesült meg az ukrajnai háborúban, közölte az Ukrinform ukrán hírügynökség a vezérkar Facebook-bejegyzésére hivatkozva kedden.

Csak hétfőn 430-cal bővült a halott vagy sebesült orosz katonák száma.

Emellett mintegy háromezer ellenséges tankot, hatezer páncélozott harci járművet, 281 repülőgépet, 266 helikoptert, 1960 tüzérségi rendszert, 410 rakéta-sorozatvetőt, 16 hadihajót és 1680 drónt és 653 robotrepülőgépet semmisítettek meg az ukrán erők.

Az adatokat független forrásból nem lehetett ellenőrizni, írja az MTI.

Felfüggesztették az ukrán polgári védelem helyettes vezetőjét a varsói rendőr-főkapitányságon történt robbanás miatt

A varsói rendőr-főkapitányságon múlt héten felrobbant, Ukrajnában kapott ajándéktárgy miatt felfüggesztették Dmitro Bondart, az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) főnökhelyettesét – közölte kedden Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Kaminski a Twitter-oldalán azt írta, hogy értesülése szerint a Jaroslaw Szymczyk tábornoknak, lengyel rendőrfőkapitánynak átadott ajándéktárgy robbanása ügyében bűnügyi eljárás indult Ukrajnában, Bondart pedig felfüggesztették. A múlt szerdán Varsóban felrobbant ajándékot Szymczyk december 11-12-i ukrajnai munkalátogatása során kapta. A rendőrfőkapitány könnyű sérüléseket szenvedett, rövid kórházi megfigyelés után hazaengedték.

Hétfőn Szymczyk a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak az ő lehetséges felfüggesztéséről szóló sajtóértesülésekre reagálva elmondta: nem tervezi lemondását a robbanás kapcsán. Megköszönte ez ügyben Kaminski támogatását is. A belügyminiszter ugyanis kizárta Szymczyk menesztését, Piotr Müller kormányszóvivő viszont a nyomozás eredményeitől tette függővé az esetleges személyzeti következmények levonását.

A főkapitány a TVP Infónak elmondta: ukrajnai látogatása során hivatali partnerével, Ihor Klimenkóval, valamint a DSZNSZ-t irányító Szerhij Krukkal és Dmitro Bondarral találkozott. Mindkét találkozón egy-egy használt, partnerei állítása szerint üres és működésképtelen gránátvető csövet kapott. A Rzeczpospolita lengyel napilapnak Szymczyk hétfőn elmondta: az Ukrajnából hozott egyik tárgyat szerdán a varsói irodája melletti helyiségben át akarta helyezni, s amikor megemelte, a cső felrobbant.

Az Ukrinform ukrán hírportál által hétfőn idézett DSZNSZ-közlemény szerint az ajándékot hálából adták Szymczyknek. Meg vagyunk győződve, hogy szó sem lehetett ártó szándékról – írták. Lengyelország már múlt héten magyarázatot kért az ukrán féltől.

Az ügyet az illetékes lengyel szolgálatok és az ügyészség is vizsgálják. A varsói kerületi ügyészség csütörtöki közleménye három embert, köztük Szymczyket említi kárt szenvedett személyként.

Putyin kitüntette az elcsatolt ukrán területek vezetőit

Állami kitüntetést adott át Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnától idén elcsatolt területek megbízott vezetőinek kedden a moszkvai Kremlben.

Leonyid Paszecsnik, a Luhanszki Népköztársaság és Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Hazáért Érdemrend legmagasabb, Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja és Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója pedig a harmadik fokozatát kapta.

Az orosz államfő, aki az Ukrajna elleni háború harci cselekményeinek közvetlen részvevőit is kitüntette, azt hangoztatta egyebek között, hogy az orosz hadsereg a „különleges hadművelet” során kivételes példamutatást tanúsított a bátorság és az önfeláldozás terén. Putyin szerint Oroszország, amely többször is szembeszállt az ellenséggel és megvédte szuverenitását, ma ismét ugyanezzel a kihívással néz szembe.

Putyin egyébként szakmai ünnepük alkalmából felszólította az orosz biztonsági szerveket, hogy tegyenek meg mindent, ami szükséges, és biztosítsák az Oroszországhoz csatolt új régiók lakóinak maximális védelmét. Mint mondta, keményen el kell fojtani a külföldi hírszerző szolgálatok tevékenységét, és gyorsan azonosítani kell az árulókat, kémeket és szabotőröket. Kiemelte az államhatár védelmének fontosságát, valamint harcot hirdetett a militáns nacionalizmus, az erőszakra való felhívások és az etnikumok közötti viszály szítására irányuló provokációk ellen, amelyeket az orosz társadalom belső egységét fenyegető közvetlen veszélynek nevezett.

Az orosz parlament alsóháza kedden elfogadott egy törvénytervezetet amely a Szent György-szalagot a katonai dicsőség jelképének, nyilvános meggyalázását pedig közigazgatási vétségnek vagy bűncselekménynek minősíti, amely magánszemély esetében akár 3 millió rubelig (jelenlegi árfolyamon mintegy 16,5 millió forint) terjedő pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Jogi személy esetében a pénzbüntetés háromtól ötmillió rubelig (csaknem 27,5 millió forint) terjedhet. Ugyanez a bűncselekmény, ha a csoport előzetes összeesküvés útján vagy az interneten követi el, kettőtől ötmillió rubelig terjedő pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Szent György-szalag, amelyen három fekete és két narancssárga csík fut végig, az Orosz Birodalom, a Szovjetunió és Oroszország számos katonai kitüntetésén szerepel. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kezdetén, 2014-ben ezt a szimbólumot az ukrán biztonsági erők ellen harcoló milicisták és önkéntesek használták. Ukrajnában, Moldovában és a balti országokban betiltották a viselését.

Zelenszkij a frontra látogatott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fronton lévő Bahmut városba látogatott, hogy katonai képviselőkkel találkozzon, és kitüntetéseket osszon ki a katonáknak – közölte hivatala.

A Reuters jelentése szerint korábban újabb fegyverek iránti felhívást közölt, miután orosz drónok hat napon belül a harmadik légi csapást mérték az ukrán erőművekre. Hétfő esti beszédében ezt közölte mire van szükségük:

Fegyverek, lövedékek, új védelmi eszközök, minden, ami képessé tesz bennünket arra, hogy felgyorsítsuk ennek a háborúnak a végét.

Az ukrán hadsereg azt közölte, hogy hétfőn az Oroszország által kilőtt 35 „kamikaze” drónból 30-at lelőttek, főleg a fővárosban, Kijevben. A pilóta nélküli repülőgépek célpontjuk felé repülnek, majd becsapódáskor lezuhannak és felrobbannak.

Ukrán illetékesek kedden közölték, hogy a kelet-donyecki és a dél-hersoni régiókban öten meghaltak, nyolcan megsebesültek, a déli Zaporizzsja városában pedig 21 rakéta csapódott be.

Musk újabb tízezer Starlink terminált szállít Ukrajnának

Elon Musk amerikai milliárdos, feltaláló egyik vállalata, a SpaceX újabb tízezer Starlink műholdas internetes terminált szállít Ukrajnának segítségül, ha a háború miatt újabb nagyszabású villamosenergia-kiesés történne – közölte Mihajlo Fedorov ukrán digitális átállási miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva.

A SpaceX és Musk gyorsan reagálnak a problémákra, és segítenek nekünk

– idézte a hírügynökség kedden az ukrán minisztert. Fedorov elmondta, hogy közvetlenül tárgyalt Muskkal. Arról biztosított minket, hogy folytatja Ukrajna támogatását. Amikor legutóbb tömeges áramkiesés volt nálunk, még aznap írtam neki, ő azonnal reagált, és már tett is bizonyos lépéseket – mondta Fedorov.

A miniszter szerint a következő hónapokban Ukrajna tízezer Starlink terminált fog kapni, amelyek internetes jeleket küldenek műholdon keresztül. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta az ukrán hatóságok eddig már 22 ezer Starlink terminált kaptak – hangsúlyozta Fedorov, hozzátéve, hogy az új szállítmányról még nem írták alá a szerződést.

Mindazonáltal – mondta – több európai uniós ország kész finanszírozni a Starlink terminálok szállítását, így eddig a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Ami a jövőbeni szállítmányokat illeti, finanszírozásukhoz további segítséget kell találni – tette hozzá.

Elon Musk február végén közölte, hogy hozzáférést biztosít globális Starlink műholdas kommunikációs rendszeréhez Ukrajna területén, és elküldte oda első termináljait. Október közepén arról tett bejelentést, hogy nem tudja a végtelenségig finanszírozni a Starlinket Ukrajnában, de később mégis azt közölte, hogy folytatja az ukrajnai finanszírozást, tekintet nélkül pénzügyi veszteségeire.

Megrázó videó Mariupolról

Megrázó felvételeket tett közzé az ukrajnai Mariupolról Vagyim Bojcsenko polgármester tanácsadója. Bojcsenko korábban elmondta, nem dédelget olyan illúziókat, hogy az oroszok majd önként elhagyják a várost, ugyanakkor biztos abban, hogy az ukrán hadsereg előbb-utóbb kiűzi a megszállókat az Azovi-tenger partjáról.

A polgármester szerint az orosz csapatok két hónap alatt több kárt okoztak Mariupolban, mint a németek kétévnyi megszállás alatt a második világháborúban. A város teljes infrastruktúrájának 90 százaléka szenvedett különböző súlyosságú károkat. A 15 kórházból 11 megsemmisült, a 63 iskolából 39-et, 79 óvodából 25-öt pusztítottak el
– mondta Bojcsenko.

A háború első hónapjaiban az oroszok porig rombolták a stratégiai fontosságú kikötő várost. Az ostrom során legalább 20 ezer ember vesztette életét.

ORFK: több mint 8500-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5100-an léptek be Magyarország területére hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3485-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 136 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 50 ember – köztük 16 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

Megindult a forgalom az ukrán-magyar határátkelőkön

Ismét folyamatos a ki- és beléptetés az ukrán-magyar határátkelőkön – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu-n.

A korábbi tájékoztatás szerint az ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt 6 óra 30 perctől mindkét irányba szünetelt az átléptetés. A hiba megszüntetése után, két óra elteltével ismét zavartalanná vált a határforgalom minden ukrán-magyar átkelőn.

Zelenszkij külföldi gyógykezelést kért a bebörtönzött egykori georgiai elnök számára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi videóüzenetében azt szorgalmazta, hogy külföldön kapjon gyógykezelést Miheil Szaakasvili volt georgiai (grúz) elnök, aki hatalommal való visszaélés miatt börtönben ül.

Zelenszkij hangsúlyozta: karácsony közeledtével fontos az irgalmasság, és ami Szaakasvilivel történik, az nem illik Georgiához.

Az ukrán elnök úgy véli, hogy az 54 éves politikust egy ukrajnai, európai vagy amerikai egészségügyi létesítménybe kellene szállítani, hogy megfelelő kezelést kapjon.

Szaakasvili 2004 és 2013 között volt a kaukázusi köztársaság elnöke. Nyolc évet töltött száműzetésben az Egyesült Államokban, illetve Ukrajnában, ahol egyebek között Odessza kormányzója és Zelenszkij reformokért felelős tisztségviselője volt. 2018-ban távollétében hatévi börtönre ítélték hazájában hatalommal való visszaélés miatt. 2021 októberében vették őrizetbe, amikor az önkormányzati választások előtt titokban visszatért Georgiába. A volt elnök tagadta az ellene felhozott vádakat, és elítélését politikai megtorlásnak tartja.

Szaakasvili a múlt héten éhségsztrájkba kezdett, mert nem engedélyezték neki, hogy videóösszeköttetés segítségével bírósági meghallgatást tartsanak az egészségi állapota miatt szabadlábra helyezését kérő beadványáról. Az éhségsztrájkot végül európai parlamenti képviselők felhívására néhány órával később befejezte.

A georgiai hatóságok szerint Szaakasvili szimulál, hogy kikényszerítse szabadon engedését.

Az összes határátkelő zárva van az ukrán-magyar szakaszon

Ukrán oldalon fennálló informatikai hiba miatt szünetel a ki- és beléptetés az ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken 2022. december 20-án 6 óra 30 perctől. Az ukrán fél tájékoztatása szerint a szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán – áll a rendőrség oldalán.

A külföldre utazóknak ajánlják, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével.

Az oroszok állítják, négy amerikai rakétát lőttek le

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy erői négy amerikai gyártmányú rakétát lőttek le egy Ukrajnával határos dél-oroszországi régió felett – írja a CNN. Hozzáteszik, Moszkva egyik első ilyen állítása a háború kilenc hónappal ezelőtti kezdete óta.

Négy amerikai HARM rakétát lőttek le a belgorodi régió légterében

– mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatóján.

Az Egyesült Államok légiereje szerint a „HARM”, egy nagy sebességű rakéta radarral felszerelt légvédelmi rendszerek keresésére és megsemmisítésére készült.

Putyin szerint rendkívül nehéz a helyzet Ukrajna illegálisan annektált részein

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a szeptemberben illegálisan annektált Moszkva négy kelet-ukrajnai területén – Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban – „rendkívül nehéz” a helyzet. Az Ukrajna 15 százalékát kitevő négy terület Oroszország általi illegális annektálása a második világháború óta a legnagyobb erőszakos területfoglalás volt Európában, amelyet Kijev és nyugati szövetségesei illegálisnak ítéltek.

 A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, a Herszon és a Zaporizzsja régióban rendkívül nehéz a helyzet

– mondta Putyin hétfőn a Reuters jelentése szerint.

Putyin megjegyzéseit a Biztonsági Szolgálatok Napján tette, amelyet széles körben ünnepelnek Oroszországban. Putyin egyúttal arra utasította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy fokozza az orosz társadalom és az ország határainak felügyeletét, hogy leküzdje a szerinte külföldről érkező „új fenyegetéseket”.

Éles hadgyakorlatot tart Kína Oroszországgal

Kína  és Oroszország szerdán megkezdi az egyhetes közös, éles tüzelésű haditengerészeti gyakorlatát a Kelet-kínai-tengeren – közölte az orosz védelmi minisztérium közleményében, miközben a két partner fokozza az együttműködést a Csendes-óceán egyre feszültebb nyugati részén.

A The Guardian szemlézte az orosz közleményt, amelyben többek közt az áll:

A gyakorlat aktív része közös rakéta- és tüzérségi lövések légi célpontok ellen, tüzérségi lövészet tengeri célpontok ellen, valamint közös tengeralattjáró-ellenes akciók gyakorlása fegyverhasználattal.

A Tengerészeti Együttműködés 2022 névre keresztelt gyakorlatokon az orosz csendes-óceáni flotta zászlóshajója – a Varyag rakétacirkáló – egy fregatt és két korvett vesz részt – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészete két rombolót, két járőrhajót és egy többcélú szállítóhajót küld majd, és egy dízel tengeralattjárót. Továbbá kínai repülőgépek is részt vesznek.

„A hadgyakorlat fő célja az Orosz Föderáció és a Kínai Népköztársaság közötti haditengerészeti együttműködés megerősítése, valamint a béke és a stabilitás fenntartása az ázsiai-csendes-óceáni térségben” – áll a közleményben.

A kínai hadsereg egyelőre nem kommentálta a moszkvai közleményt.

Kína mindeddig nem volt hajlandó egyenesen elítélni Oroszország provokálatlan Ukrajna elleni támadását, miközben fokozta a szomszédjának nyújtott gazdasági segítséget, rekordszintre növelve a kétoldalú kereskedelmet, ami a nyugati szankciók közepette jótékony hatással volt az orosz gazdaságra.

Közös orosz-fehérorosz hadgyakorlatot tartanak

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn közölte, hogy az orosz hadsereg jelenleg hadgyakorlatot tart Fehéroroszország területén, „országaink biztonságának” megóvása érdekében – írja a CNN.

Putyin Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök mellett Minszkben kijelentette, hogy  Oroszország és Fehéroroszország  továbbra is szorosan együttműködik a katonai szférában, és katonai felszereléseket és fegyvereket cserél és fejleszt.

Putyin szerint „az ilyen intézkedésekre szükség van” a feszült helyzet miatt “.

A két vezető ugyanakkor kerülte Ukrajna említését nyilvános nyilatkozataikban.

Putyin röviden elmondta, hogy Fehéroroszország Oroszország legközelebbi szövetségese. Arra számít, hogy a két ország közötti kereskedelem idén rekordot fog elérni, 40 milliárd dollárnak megfelelő összeget.

Lukasenko azt mondta, hogy Fehéroroszország és Oroszország minden fenyegetésre választ talál; és reményét fejezte ki, hogy a Nyugat „hallgat az értelem szavára”.

Olvasói sztorik