Nagyvilág europoli

Népszava: elhalasztották a magyar EU-s pénzeket is tartalmazó csomag véglegesítését

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Elhalasztották az EU-s tagállamok a politikai megállapodás véglegesítését a magyar helyreállítási tervről, a hazánknak járó fejlesztési források majdnem egyharmadának a felfüggesztéséről, illetve az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról és a globális társasági minimumadó bevezetéséről, írja a Népszava.

Az eredeti terv szerint szerda délután fogadták volna el a négy témát tartalmazó csomagot egy írásos eljárás keretében, vita nélkül, ám nem tudták lezárni a procedúrát, mert Lengyelország fenntartásokat hangoztatott az adómegállapodással kapcsolatban.

A lap úgy tudja, csütörtök dél az új határideje az írásos eljárásnak, ám ha a lengyelek nem enyhülnek, veszélybe kerülhet az egész megállapodás, aminek minden eleméről még idén kell dönteni. 

A Népszava emlékeztet, hogy a magyar helyreállítási terv és a jogállamisági eljárás keretében javasolt pénzmegvonás megszavazásához elég a kormányok minősített többsége, míg az ukrajnai támogatáshoz és a globális adóminimum bevezetéséhez konszenzusra van szükség. Magyarország korábban a két utóbbit blokkolta, ám végül feladta a vétófenyegetést, a tagállamok pedig jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet és megegyeztek a a 7,5 helyett 6,3 milliárd euró közösségi forrás befagyasztásában.

Kapcsolódó
Gulyás Gergely az EU-s megállapodásról: a tanárbéremelés már januártól megkezdődhet
Navracsics szerint az Európai Bizottság várhatóan gyorsított eljárásban jóváhagyja majd az operatív programokat.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik