Élő Nagyvilág

Zelenszkij embere megjósolta, hogyan ölik meg Putyint

Jurij Kocsetkov / MTI / EPA
Jurij Kocsetkov / MTI / EPA

Újabb amerikai szabadult orosz fogságból fogolycserével

A hírek szerint egy újabb amerikai állampolgár, Suedi Murekezi is fogolycserével szabadult az oroszok fogságából. Az amerikai légierő veteránjának szabadon engedését Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője jelentette be szerdán – írta az NBC News.

Újabb fogolycsere. Folytatjuk embereink visszaküldését

– mondta Jermak a Telegramon.

A kiszabadítottak között van az Ukrán Fegyveres Erők 64 katonája is. A csere során négy elesett katona holttestét is átadta Oroszország.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma megerősítette, hogy szabadon engedtek egy amerikai állampolgárt, de „adatvédelmi megfontolások miatt” megtagadta a további részletek kiadását. Annyit közöltek, hogy a személy azóta elhagyta az oroszok által ellenőrzött területet – közölte az ügynökség.

Murekezit állítólag júniusban tartóztatták le Herszon városában, amelyet akkor megszálltak az orosz erők. Ezután az oroszbarát szeparatista erők Donyeckben tartották fogva.

Állandó szakértői jelenlétet létesít a NAÜ az ukrajnai atomerőművekben

Biztonsági szakértőkből álló állandó jelenlétet létesít valamennyi ukrajnai atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Erről egyezett meg kedden Párizsban az Emmanuel Macron francia elnök által összehívott adományozói konferencia szünetében tartott tárgyalásán Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Ez rendkívül fontos, amikor az ukrajnai energiahálózat korábban nem tapasztalt kihívásokkal néz szembe a háború miatt a tél közepén

– mondta a kétórás tárgyalás után az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított ENSZ-szervezet vezetője.

A NAÜ illetékesei három hónapja tartózkodnak az orosz kézen lévő zaporizzsjai erőműnél, amely az Ukrajna elleni orosz invázió következében kialakult frontvonalak közelében fekszik, és így rendszeres tüzérségi támadások célpontja.

Ukrajna kérésére a szervezet megfigyelői az elmúlt egy hónapban egyhetes látogatásokat tettek a másik három működő ukrajnai – a hmelnyickiji, a rivnei, illetve a pivdenni (dél-ukrajnai) – atomerőműben is, valamint a 2000-ben végleg leállított csernobili erőműben, ahol 1986-ban a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesete történt. Grossi és Smihal keddi megállapodása értelmében a NAÜ e létesítményeknél való folyamatos jelenlét tervén dolgozik.

Putyin bejelentése a kormányülésen: beoltatta magát influenza ellen

Bejelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai online kormányülésen, hogy beadatta magának az influenza elleni védőoltást.

Putyin azt mondta, hogy kedden oltatta be magát, reggel a szokásos módon edzett, és rendben érzi magát. Azt hangoztatta, hogy Oroszországban hetente 30-35 százalékkal emelkedik az influenzás és az egyéb akut légúti vírusfertőzések száma, ezért folytatni kell a védőoltásokat.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője feszültnek nevezte a járványhelyzetet, amely szerinte nagy terhet ró az egészségügyi rendszerre. Ennek fő okát a 2009-ben világjárványt okozó sertésinfluenza-vírus visszatérésében nevezte meg. A vírust októberben azonosították újra Oroszországban. Azóta kiderült, hogy a kórokozó továbbra is reagál a gyógyszerekre, az ellene beadott orosz vakcinák változatlanul hatnak, ezért a helyzet kordában tartható.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerint a megbetegedettek 40 százaléka gyermek. Popova hozzátette, hogy az oktatást közel 600 iskolában és 12 662 osztályban már felfüggesztették.

Murasko szerint a Covid-19-helyzet a betegség gyakoriságának növekedése ellenére kellően stabil, az országban jelenleg közel 20 ezer kórházi ágy áll készenlétben a fertőzöttek számára, ami “egy nagyságrenddel kevesebb”, mint az év elején. A Roszpotrebnadzor főnöke szerint noha a koronavírus-fertőzés előfordulása most ötöde az egy évvel ezelőttinek, még mindig óvatosságra van szükség. A tesztelés szintje jelenleg napi 250-300 ezer, ami elegendő az összes eset egyértelmű azonosításához. Azt mondta, hogy a tesztelési lefedettség tekintetében Oroszország továbbra is az első tíz között van a világon.

Popova azt javasolta, hogy minden olyan beteget, akinél akut légúti vírusfertőzés tüneteit észlelik, vizsgálják meg influenzára is, ahogyan a Covid-19 esetében is tették, mert így csökkenthető a kockázat. Elmondta, hogy az oroszok csaknem 52 százalékát, azaz 75,1 millió embert oltottak be influenza ellen a szeptemberben kezdődött tömeges oltási kampány keretében, a betegek között az oltottak aránya kevesebb mint 1 százalék.

A kormányzói hivatalt lőtték Herszonban

Az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszonban a megyei kormányzói hivatalra szerdán, az épület két szintje megrongálódott – közölte az ukrán főügyészség.

A közlemény szerint délelőtt rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az oroszok Herszon városközpontját, és eltalálták a hivatali épületet. A robbanások lökéshulláma kitörte a környező lakóházak ablakait, egy épület teteje kigyulladt.

A megyeszékhelyet ért szerdai orosz támadások következtében hat helyi lakos szenvedett különböző fokú sérüléseket.

Az ukrán főügyészség eljárást indított a háborús törvények és szokások megsértése címén.

Kreml: nincs napirenden a karácsonyi tűzszünet

Senki sem tett javaslatot ukrajnai tűzszünetre, a téma nincs napirenden

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságírók kérdésére válaszolva az MTI tudósítása szerint. Peszkov nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Washington Patriot rakétavédelmi rendszereket szállíthat Kijevnek.

VYACHESLAV OSELEDKO / AFP Dmitrij Peszkov és Vlagyimir Putyin 2022. december 9-én, a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén a Kirgizisztán fővárosában, Biskekben.

„Ezek mind médiajelentések, amelyek manapság megbízhatatlanok, ezért várjuk, hogy valamilyen hivatalos értesülés jelenjen meg” – nyilatkozta a szóvivő. Mint mondta, a Kremlben egyetértés van abban, hogy ezek a rendszerek azonnal legitim célpontokká válnának az orosz fegyveres erők számára. Közölte, hogy az államfő még az év vége előtt találkozik az új orosz régiók – az Ukrajnától elcsatolt területek – vezetőivel.

Peszkov lehetségesnek nevezte, hogy Putyin elnök csak jövőre mondja el a parlament két házának szánt beszédét. Kizárta annak lehetőségét, hogy ez írásban történjen meg. Közölte: az elnök nem tervezi, hogy idén is részt vegyen a Vörös téren megrendezendő hokimeccsen. (MTI)

Scholz: Putyin egyetlen terve sem valósult meg

Kudarcra számíthat, aki megpróbálja kijátszani az EU közös külpolitikáját, jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kormányfő az EU-s tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a közösség továbbra is egységesen kiáll az orosz támadás ellen védekező Ukrajna mellett, így 2023-ban 18 milliárd euró hitellel is támogatja az országot.

Aki pedig azt gondolja, hogy ki tudja játszani a közös kül-, és biztonságpolitikát és az EU értékeit, amelyek mellett minden tagállam elkötelezte magát, annak tudomásul kell vennie, hogy az ilyen próbálkozások kudarcra vannak ítélve

– mondta Olaf Scholz. Aláhúzta: a közösség fenntartja és meg is erősíti Ukrajna támogatását, méghozzá egészen addig, amíg szükséges és amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állítja le „brutális háborúját”.

Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance / AFP

Ehhez a támogatáshoz a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás, valamint az Ukrajna önvédelmi képességének biztosítását szolgáló fegyverszállítások mellett az Oroszország elleni szankciók is hozzátartoznak

– tette hozzá.
Mint mondta, 2022 „igazi története” abból áll, hogy Vlagyimir Putyin egyetlen terve sem valósult meg. Az orosz elnök arra számított, hogy néhány nap alatt elfoglalja Ukrajnát és „a gázcsap elzárásával kiszárítja az európai szolidaritást”. Azonban tévesen mérte fel az ukrán nép bátorságát és „demokráciáink karakterét”, amelynek része „a nagyhatalmi mániával és az imperializmussal szembeni ellenállás”.

Ukrajna így Vlagyimir Putyin számításával szemben kitartóan védekezik a felperzselt föld politikájával és a polgári infrastruktúra megsemmisítésére törő alávaló orosz hadviseléssel szemben, és a Nyugat is elfogadta a kihívást

– fejtette ki a német kancellár.

(MTI)

Ferenc pápa arra biztat mindenkit, hogy ne karácsonyi ajándékokra költsön

Ferenc pápa arra ösztönzi az embereket, hogy idén kevesebbet költsenek a karácsonyi ünneplésre és ajándékokra, az összeget inkább arra fordítsák, hogy segítsenek Ukrajna lakosságának túlélni a telet, írja a Guardian. A pápa szavait a heti miséjén a tudósítás szerint hosszú taps követte.

Éheznek, fáznak, sokan pedig meghalnak, azért, mert nincs elég orvos és nővér az országban

– fogalmazott.

Csak egy kép a mai Kijevből

A szerda reggeli orosz rakétatámadásban súlyosan megsérült adóhivatali épület előtt hintáztatja kislányát egy férfi egy kijevi játszótéren.

Jevhen Maloletka / MTI / AP

Minden iráni drónt lelőttek szerda reggel

Ukrajna állítása szerint mindegyik iráni drónt lelőtték szerda reggel, amely Kijevet és a főváros környezetét célozta, írja a Guardian.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Telegramon közzétett videón beszélt arról, hogy 13-ból 13 drónt hatástalanítottak a légierők. Egyúttal figyelmeztette a lakosságot, hogy figyeljenek a légiriadókra.

Anatolii Siryk / NurPhoto / AFP Egy kamikaze drón darabjai láthatók a földön Kijevben 2022. december 14-én.

Robbanások Kijev belvárosában

Robbanásokat hallottak szerda reggel Kijev központjában, írja a BBC. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko közölte: robbanások rázták meg a város központi, Sevcsenkivszkij nevű negyedét. A Kijevi régió kormányzója, Olekszij Kuleba ugyanakkor jelezte: működnek a légvédelmi rendszerek, Klicsko szerint pedig eddig tíz iráni gyártású drónt lőttek le szerdán.

A városvezetés szerint a drónok maradványai két hivatali épületet találtak el a városközpontban, sérültekről egyelőre nincs hír.

Zelenszkij embere megjósolta, hogyan ölik meg Putyint

Oroszország elnökének élete veszélybe kerül, miután a közvetlen környezete rájön, hogy a nép már elpártolt Vlagyimir Putyintól – ezt nyilatkozta Olekszij Aresztovics, az Ukrán Elnöki Hivatal tanácsadója az Unian hírügynökség tudósítása szerint.

Szerinte az orosz elnök környezetében hamarosan drasztikussá válhat a helyzet, miután a hozzá közel álló emberek rá fognak jönni, hogy a vezetőjük miatt elbukhatnak. Aresztovics úgy véli, hogy Putyint a környezete nem próbálja majd meggyőzni, mivel elvesztette azt a képességét, hogy megfelelően értékelje az észérveket.

Azt hiszem, nem lesz vele beszélgetés. Valószínűleg meg lesz mérgezve

– tette hozzá.

Olvasói sztorik