Nagyvilág

Betiltanák a TikTokot az Egyesült Államokban

Vu Hong / MTI / EPA
Vu Hong / MTI / EPA

Elkészült az a kétpárti törvényjavaslat, amely betiltaná az Amerikában is rendkívül népszerű kínai közösségimédia-alkalmazást, a TikTok-ot – jelentette be Marco Rubio republikánus szenátor a Reuters tudósítása szerint.

A jogszabály blokkolná a Kínában vagy Oroszországban működő közösségimédia-cégek alkalmazásainak használatát. A törvénytervezetet az Egyesült Államok képviselőházában Mike Gallagher republikánus és Raja Krishnamoorthi demokrata képviselők nyújtották be.

Aggasztó, hogy ahelyett, hogy arra ösztönöznék az adminisztrációt, hogy fejezze be a TikTok nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Kongresszus egyes tagjai úgy döntöttek, hogy a politikailag motivált betiltást szorgalmazzák, amely semmit sem javít az Egyesült Államok nemzetbiztonságán

– így reagált a fejleményre a TikTok.

Az Egyesült Államokban már több államban is részlegesen betiltották a TikTok használatát, legutóbb Marylandben. Larry Hogan kormányzó ezt azzal indokolta, hogy a TikTok használata elfogadhatatlan kiberbiztonsági kockázatot jelentenek az államra. Az intézkedést egy rendkívüli sürgősségi határozat keretében hozta meg, amely szerint az érintett internetes platformok terei lehetnek internetes kémkedésnek, kormányzati intézmények megfigyelésének, valamint érzékeny személyes információk nem megfelelő gyűjtésének. A republikánus kormányzó utasításában felszólította az intézményeket arra, hogy tegyék lehetetlenné a megtiltott alkalmazások letöltését az állam végrehajtó szerveinek teljes informatikai hálózatán.

A mostani törvényjavaslat a tiltást szövetségi szintre emelné. Mint ismeretes, a Trump-kormányzat korábban kudarcot vallott, amikor megpróbálta betiltani az USA-ban a videómegosztó alkalmazást.

Kiemelt kép: Biztonsági őrök akadályozzák a sajtósok munkáját a TikTok kínai videomegosztót tulajdonló ByteDance vállalat pekingi központja előtt 2020. augusztus 3-án. MTI/EPA/Vu Hong

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik