A következő élő közvetítés része Az oroszok és az ukránok szerint is nehéz a helyzet Donyeckben

Oroszország elutasította Volodimir Zelenszkij karácsonyi békejavaslatát

Ukrainian Presidency via Getty Images
Ukrainian Presidency via Getty Images

A Kreml szerint Ukrajnának el kell fogadnia az új területi „realitásokat”. Az orosz fél közlése szerint ide tartozik a négy ukrajnai régió annektálása, amelyet Oroszország „népszavazásként” feltüntetett adminisztratív aktusok segítségével hajtott végre még az ősszel. A területi igényeket katonailag a jelek szerint a valóságban azonban azóta sem sikerült érvényesítenie Oroszországnak.

Emlékeztetőül: az ukrán elnök hétfőn a G7-országoknak adott nyilatkozatában azt javaslolta, hogy Oroszország kezdje meg csapatainak kivonását Ukrajna területéről, hogy megmutassa, hajlandóak felhagyni agressziójával. Zelenszkij a G7 vezetőinek azt mondta, lehetőséget kínál Moszkvának, hogy valódi, értelmes lépést tegyen a konfliktus diplomáciai rendezése felé.

Jönnek az ünnepek, amikor emberek milliárdjai ünnepelnek szerte a világon: a Gergely-naptár karácsonya, az újév, a Julián-naptár karácsonya. Ez az az idő, amikor a normális emberek a békére gondolnak, nem pedig az agresszióra

– indokolta javaslatát az az ukrán államfő.

Oroszország messze nem rendelkezik teljes fennhatósággal a négy szeptemberben annektált ukrán megye fölött. Az annexiót néhány kivétellel – például Észak-Korea – ráadásul a legtöbb ENSZ-tagállam törvénytelennek minősítette októberben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az ajánlatra válaszolva azt mondta, Ukrajnának el kell fogadnia az új területi „realitásokat”, vagyis többek között azt, hogy Herszon, Zaporizzsija, Donyeck és Luhanszk tartományok immár Oroszország „új alattvalói”.

Szó sem lehet róla, hogy Moszkva az év végéig elkezdje kivonni csapatait

– reagált a Kreml szóvivője Zelenszkij karácsonyi békeüzenetére.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik