Nagyvilág europoli

Eltávolították tisztségéből az Európai Parlament korrupcióval vádolt alelnökét

Menelaos Myrillas / SOOC / SOOC via AFP
Menelaos Myrillas / SOOC / SOOC via AFP

A folyamatban lévő nyomozásra tekintettel az Európai Parlament úgy döntött, hogy Eva Kaili mostantól nem alelnöke a testületnek, jelentette be Roberta Metsola EP-elnök kedden.

A döntés azonnali hatállyal életbe lép, tette hozzá.

A belga ügyészség múlt pénteken közölte, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy öbölmenti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját. A rendőrség a razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Azóta az uniós parlament tíz alkalmazottjának informatikai eszközeit zárolták, hétfőn pedig a házkutatás során ezeket az adathordozókat lefoglalták az illetékes hatóságok. A műveletben az ügyet vizsgáló bíró is részt vett. Az akciót Marie Arena és Marc Tarabella belga szocialista képviselők munkatársai, valamint Eva Kaili, az EP jelenleg vizsgálati fogságba helyezett alelnöke irodáinak lezárása követte.

A hatóságok összesen 20 házkutatást hajtottak végre, ebből 19-et magánlakásokban végeztek. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor. Három különböző helyen nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le: 600 ezer eurót az egyik gyanúsított otthonában, több százezer eurót bőröndbe rejtve egy brüsszeli szállodai szobában, és körülbelül 150 000 eurót egy európai parlamenti képviselő lakásában.

Négy személy, köztük Eva Kaili, az Európai Parlament egyik alelnöke vizsgálati fogságban van. Bűnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel vádolják őket. Kaili mellett őrizetbe vették élettársát, az olasz Francesco Giorgit. Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik, továbbá a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű, brüsszeli székhelyű civilszervezet alapítója, amely a súlyos emberi jogi jogsértések büntetlensége elleni küzdelmet támogatja.

Kapcsolódó
Mindenben megegyezett a cseh EU-elnökség a magyar kormánnyal
Kevesebb nekünk járó támogatást fagyasztanak be, mi pedig engedünk a vétókból.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik