Nagyvilág europoli

Teljes egyetértés várható a 9. szankciós csomag ügyében az osztrák külügyminiszter szerint

Teljes egyetértés várható az Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt bevezetendő kilencedik európai uniós szankciós csomag ügyében – mondta az osztrák külügyminiszter hétfőn.

Alexander Schallenberg a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta: arra számít, hogy még az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács csütörtöki ülése előtt sikerül megállapodásra jutni a kilencedik szankciós csomagról.

Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban folytatott magyar kormányzati politikával összefüggésben hozzátette: az utóbbi hónapokban azt lehetett tapasztalni, hogy „voltak ugyan viták a magyar oldalon”, de

a magyar kollégák mégis minden egyes alkalommal beleegyeztek

az egyes szankciós csomagok bevezetésére tett javaslatokba. „Ugyanerre számítok ennél a csomagnál is” – mondta a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Ugyanakkor a magyar vétófenyegetésekkel kapcsolatban kialakult egy “nehéz helyzet is, de Ukrajna makrogazdasági támogatásának ügyében sikerült kidolgozni egy olyan megoldást, amelynek révén a tagállamok egyelőre még Magyarország nélkül segítik pénzügyileg az orosz támadás ellen védekező országot – fejtette ki Alexander Schallenberg.

A jogállamiság magyarországi helyzetéről szólva aláhúzta, hogy ha az EU a közösség egész berendezkedését, életmódját érintő rendszerszintű konfliktusban áll a nemzetközi porondon olyan szereplőkkel, mint Oroszország és Kína, akkor meg kell őriznie a konfliktusban érintett kérdésekkel kapcsolatos hitelességét. Ezért Ausztria elfogadja az Európai Bizottság vonatkozó javaslatait – jelentette ki az osztrák diplomácia vezetője.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik