Nagyvilág europoli

Befagyasztották a korrupcióval vádolt Eva Kaili vagyonát

Dzsalal Morsidi / EPA / MTI
Dzsalal Morsidi / EPA / MTI
A görög hatóságok intézkedése az Európa Parlament alelnökének rokonaira is vonatkozik.

A görög hatóságok hétfőn befagyasztották Eva Kaili vagyonát. Az intézkedés az Európai Parlament (EP) felfüggesztett alelnökének rokonaira is vonatkozik, érinti bankszámláikat, megtakarításaikat, vállalataikat – közölte a pénzmosásellenes görög hatóság vezetője, Haralambosz Vurliotisz, akit az MTI idézett. A hatóságok célkeresztjébe került egy ingatlanvállalat is, amelyet a 44 éves képviselő szintén őrizetbe vett olasz élettársával, Francesco Giorgival együtt alapított a közelmúltban.

A belga hatóságok vasárnap közölték, hogy pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték Eva Kailit és három további gyanúsítottat, köztük Giorgit is. A belga ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban.

Egy névtelen igazságügyiu forrás az EP alelnökére nem vonatkozik a mentelmi jog, miután arra nem lehet hivatkozni olyan esetben, amikor az Európai Parlament valamely tagját tetten érték bűncselekmény elkövetése közben, márpedig a görög képviselő lakásán bankjegyekkel teli táskákat találtak. Eva Kaili 2014 óta az EP képviselője, január óta alelnöke. Az ügy nagy felzúdulást keltett szerte Európában, különösen hazájában.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Kailit alelnöki tisztségéből. Felmentéséről a héten szavaz az EP. Az Euronews szerint a korrupciós botrány lesz a hétfői plenáris ülés fő témája, mert az sokkolta a képviselőket. A többi vádlott nevét még nem hozták nyilvánosságra, de úgy tudni, egyikük szintén az Európai Parlament tagja, egy másik pedig volt uniós törvényhozó, akinek állítólag 100 ezer euró értékű nyaralást ajánlottak fel a katariak.

Bár a brüsszeli képviselők megdöbbenésüknek adtak hangot, a Transparency International egyik igazgatóhelyettesét, Nicholas Aiossát inkább az lepte meg, hogy

ez a botrány csak most pattant ki, tekintve, hogy mennyien érintettek az ügyben. Az EP-képviselők, a személyzet és más érdekeltek körében már évek óta látjuk a csepegtetett kisstílű korrupciót. Ha a juttatásokról, akár más szabálysértésekről beszélünk, akkor igen, ez csak a jéghegy csúcsa lehet.

Katar tagadja a vádakat.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik