A következő élő közvetítés része A NATO-főtitkár el tudja képzelni, hogy más országokra is kiterjed a háború

Zelenszkij: Az oroszok lerombolták Bahmut városát

Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images
Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén.

Oroszország 9 és fél hónapja tartó ukrajnai háborújának legújabb csatái négy olyan tartományra összpontosulnak, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén jelentette ki, hogy országához csatolt. A harcok azt jelzik, hogy Oroszország küzd azért, hogy ellenőrzése alá vonja ezeket a régiókat, Ukrajna pedig kitartóan próbálja visszaszerezni őket.

Zelenszkij hozzátette, hogy a helyzet “még mindig nagyon nehéz” a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. A tartományok együttesen alkotják a Donyec-medencét, egy Oroszországgal határos, kiterjedt ipari régiót, amelyet Putyin a háború kezdetétől fogva a háború fókuszpontjaként jelölt meg, és ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak.

Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amelyet ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz

– mondta Zelenszkij esti videóbeszédében, azokat a városokat említve, amelyek ismét a célkeresztbe kerültek.

Az ukrán katonai vezérkar mintegy húsz légicsapásról és több mint 60 rakétatámadásról számolt be Ukrajna-szerte szombaton. A leghevesebb harcok Bahmut körzetben voltak, ahol több mint húsz lakott helység került tűz alá.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik