Nagyvilág

Kikerülné az unió Magyarországot az Ukrajnának nyújtott segélynél

Megoldás talált az unió az Ukrajnának nyújtott segély kapcsán: az Európai Unió Tanácsa ugyanis megállapodásra jutott egy olyan jogalkotási csomagról, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euróval pénzügyileg segítse Ukrajnát. A javaslatot a Tanács szombaton írásbeli eljárással fogadta el, és a jövő héten esetleges elfogadásra az Európai Parlament elé terjesztik – írja a Tanács közleménye alapján a Telex.

A csomag strukturális megoldást irányoz elő Ukrajna 2023-as pénzügyi támogatására. Az Ukrajnának 2023-ban hitelezhető összeg 18 milliárd euró lesz, a kölcsönök 10 éves türelmi időt kapnak. 

A cél a rövid távú pénzügyi segély nyújtása, Ukrajna azonnali szükségleteinek finanszírozása, a kritikus infrastruktúra helyreállítása és a háború utáni fenntartható újjáépítés kezdeti támogatása azzal a céllal, hogy támogassák Ukrajnát az európai integráció felé vezető úton.

Kedden megírtuk: Megvétózta a magyar kormány az Ukrajnának adott segélyt, semmiről sem tudtak megegyezni az uniós pénzügyminiszterek.

Daniel Köster, az Európai Néppárt szóvivője pénteken arról beszélt Brüsszelben, hogy az uniós szervek dolgoznak az Ukrajna megsegítését célzó program új módszerén, amit úgy hoznának létre, hogy Magyarország ne tudja azt megvétózni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik