Élő Nagyvilág

Putyin szerint helyes döntés volt a „különleges katonai hadművelet” elindítása

VYACHESLAV OSELEDKO / AFP
VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Oroszországhoz hű egyházi épületekben találtak fegyvereket Ukrajnában

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) házkutatások során gyanús személyeket, nem regisztrált fegyvereket és orosz propagandaanyagokat talált az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű „szárnyának” Kijev és Herszon megyei létesítményeiben – jelentette pénteken a szervezet.

A közlemény szerit az SZBU ez említett két megyében befejezte a kémelhárítási tevékenységet a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház ingatlanjaiban. Ennek eredményeként 16 gyanús személyre bukkantak a csernobili tiltott zónában található egyik egyházi intézmény területén.

A biztonsági szolgálat megjegyezte, hogy civileknek nincs joguk külön engedély nélkül a tilalmi zónában tartózkodni, és emlékeztetett arra, hogy a sugárzásveszélyes területen keresztül próbáltak meg az orosz csapatok idén február-márciusban áttörni Kijev felé.

Az SZBU tájékoztatott arról, hogy a jogellenesen ott-tartózkodó férfiakkal szemben „a sugárbiztonsági rendszernek a radioaktív szennyezettségnek kitett területen való megsértéséért” indítottak szabálysértési eljárást, az állambiztonság elleni bűncselekményekben való részvételüket viszont még ellenőrzik. A biztonsági szolgálat hozzátette, hogy ugyanennek a létesítménynek a padlásán egy álcázó hálót is találtak, amelyet általában katonai célokra használnak, fegyverek, felszerelések elrejtésére.

A herszoni egyházmegye helyiségeiben engedély nélkül tartott fegyvert, orosz zászlót és Oroszország arany címerét is megtalálták. A nemzetbiztonsági szolgálat több olyan papról kapott tájékoztatást, akik valószínűleg Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraival állnak folyamatos kapcsolatban. Emellett a rendfenntartók Oroszországot dicsőítő propagandaanyagokat is lefoglaltak. A biztonsági intézkedéseket az SZBU az országos rendőrséggel és a önkéntes területi alakulatokkal együtt hajtotta végre a moszkvai patriarchátus ukrán képviselőinek közvetlen részvételével – emelte ki közleményében a biztonsági szolgálat.

Az SZBU az utóbbi hetekben már számos egyházi épületet ellenőrzött országszerte.

(MTI)

Putyin: Helyes döntés volt elindítani a „különleges hadműveletet"

Oroszország helyesen cselekedett, amikor elindította a „különleges hadműveletet”, mert Angela Merkel volt német kancellár nyilatkozata azt bizonyítja, hogy sem Ukrajna, sem a Nyugat nem gondolta komolyan a minszki megállapodás végrehajtását.

Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki pénteki biskeki sajtóértekezletén Merkelnek a Die Zeit hetilapnak adott nyilatkozatára reagálva, amelyben a volt német kormányfő elismerte, hogy az ukrajnai rendezés alapjának tekintett megegyezéscsomag kísérlet volt arra, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre.

Putyin, aki az Eurázsiai Gazdasági Unió csúcstalálkozóján vett részt a kirgiz fővárosban, csalódottságának adott hangot a Merkel-nyilatkozat miatt, amely „abszolút meglepetés” volt a számára, mert, mint mondta, Moszkvában biztosra vették, hogy Berlin őszintén gondolja az ukrajnai rendezést. Az orosz vezető szerint a „különleges hadművelet” már korábban elindulhatott volna, de az orosz fél bízott benne, hogy „a minszki megállapodások keretei között meg lehet egyezni”.

Nazir Aliyev Tayfur / ANADOLU AGENCY / AFP Kaszim-Jomart Tokajev kazah elnök, Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök, Nyikol Pasinjan örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szadir Dzsaparov kirgiz elnök Eurázsiai Gazdasági Unió csúcstalálkozójának záróülése után a kirgizisztáni Biskekben 2022. december 09-én.

Mint mondta, kiderült, hogy nemcsak az ukrán fél, de a szerződés többi részese is „becsapta” Oroszországot. Az orosz vezető szerint a történtek felvetették a bizalom kérdését, mert Oroszország kész megállapodni Ukrajnáról, és a garanciákról, ám elgondolkodtató számára, hogy kivel is van dolga.

Putyin szerint a „különleges hadművelet” megy a maga útján és nincsen vele probléma. Megismételte, hogy „nincsen olyan tényező”, amely miatt újabb mozgósításra lenne szükség. Úgy vélekedett, hogy a rendezés hosszú folyamat lesz.

Putyin egyébként arra figyelmeztetett, hogy bármely ország, amely nukleáris támadást intéz Oroszország ellen, le lesz törölve a Föld felszínéről, mert válaszcsapásként egyszerre több száz rakéta fog felemelkedni, amit lehetetlen kivédeni. Utalt rá, hogy Oroszországot a katonai doktrínája ugyan nem jogosítja fel első csapásra, mint az Egyesült Államokat, ám a hiperszonikus fegyverei biztosítják számára, hogy erőteljes választ adjon, ha megtámadják.

Kilátásba helyezte, hogy Oroszország a biztonsága szavatolásához fontolóra veheti, hogy átvegye az amerikaiaktól a „lefegyverző csapás” koncepcióját.

Először: az Egyesült Államoknak van egy megelőző csapás elmélete. Másodszor: egy lefegyverző csapásmérő rendszer fejlesztésén dolgoznak. Mi ez? Ez egy modern, csúcstechnológiai eszközökkel a vezetésipontok ellen végrehajtandó támadás, amely megfosztja az ellenséget az irányítórendszerektől

– mondta Putyin.

Ha már erről a lefegyverző csapásról beszélünk, talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy átvegyük amerikai partnereink fejlesztéseit, a biztonságuk szavatolására vonatkozó elképzeléseiket?

– tette fel a kérdést.

Elmondta azt is, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (SZVR) és az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője közötti kapcsolatfelvételt Washington kezdeményezte. Lehetségesnek nevezte a folytatást, mint ahogy azt is, hogy a felek további fogolycserékben állapodjanak meg.

Átgondolatlan döntésnek nevezte, hogy nyugati országok ársapkát vezettek be az orosz nyersolajjal kapcsolatban. Elmondta, hogy az orosz vezetés a lehetséges ellenlépések között a termelés csökkentését is fontolóra vette.

(MTI)

Harminc Herszonból érkezett gyerek táborozik Sátoraljaújhelyen

Több mint harminc, az ukrajnai Herszonból érkezett gyermek táborozik az őket kísérő szülőkkel és pedagógusokkal Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotelben.

A táborozókat meglátogatta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára is.

A kormányszóvivő a közmédiának elmondta, hogy a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően olyan gyermekek és édesanyák találhatnak megnyugvást az adventi időszakban, akik a háború minden szörnyűségével találkoztak.

Hozzátette, a kormány határozott álláspontja az, hogy ne keveredjünk bele a háborúba és minél előbb béke legyen.

Panyi Miklós elmondta, hogy a háború kitörésétől kezdve a kormány segíti az Ukrajnából érkezőket, kezdve az egészségügyi ellátástól, a szállásellátástól és a tartósan maradók foglalkoztatásának segítésétől.

Vajda János / MTI Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára a Herszonból érkezett gyermekek szüleivel a sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotelben 2022. december 9-én.

Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Rákóczi Szövetség a kormány stratégiai partnereként olyan intézményfejlesztést tudott megvalósítani részben a kormány támogatásával, mint ez a tábor, ahol nemcsak nemzetpolitikai, hanem nemzetstratégiai jelentőségű eseményeket lehet megvalósítani. Hozzátette, Magyarország továbbra sem engedi el az Ukrajnából érkezettek kezét.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI kérdésére elmondta, néhány héttel ezelőtt szövetségüket megkereste az Ungvári Magyar Főkonzulátus, akik jelezték, hogy a Kárpátaljai Katonai Adminisztráció a háború sújtotta Herszonból hoz gyermekeket Sátoraljaújhelyre.

Hozzátetette, örül hogy a tíz napos táborban a gyermekek és az őket kísérő szülők és pedagógusok jól érezhetik magukat. A rendezvény alatt sportprogramokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek, illetve ellátogatnak majd a nyíregyházi állatkertbe és a poroszlói ökocentrumba.

A szövetség próbálja segíteni a résztvevőket abban, hogy az itt eltöltött idejük a felhőtlen gyermekségről szóljon és el tudják felejteni mindazt, amit maguk mögött hagytak. A tíz napos táborba összesen ötvenen érkeztek, ebből harmincegy nyolc és tizenöt év közötti gyermek.

(MTI)

Kórházat ért találat Herszonban

Az orosz erők pénteken ismét ágyútűz alá vették Herszon városát és eltaláltak egy kórházat – közölte az MTI Jaroszlav Janusevics dél-ukrajnai kormányzója bejelentése nyomán.

A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat. Senki sem sérült meg. Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője viszont arról adott hírt, hogy egy nap alatt 68-szor lőtték az orosz erők a régiót aknavetőkkel, rakéta-sorozatvetőkkel és egyéb tüzérségi fegyverekkel, valamint harckocsikkal. A megyeszékhelyen lakóövezetekbe csapódtak be lövedékek, magánházakat és többlakásos épületeket ért találat. Timosenko közlése szerint nyolc civil lakos sérült meg.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közben sajtóközleményében azt írta, hogy az orosz megszállók fizikai megfélemlítést alkalmaznak a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottai ellen, hogy engedelmességre kényszerítsék őket.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállás alatt van, de alkalmazottai ukránok. Az Enerhoatom közlése szerint az oroszok csütörtökön a munkások jelenlétében súlyosan megverték a szociális programok osztályának vezetőjét, Olekszij Trubenkovot és helyettesét, Jurij Androszovot. Ezt követően ismeretlen helyre vitték őket. Az Enerhoatom szerint az ilyen akciókkal az oroszok igyekeznek elnyerni a személyzet lojalitását, és növelni azoknak a dolgozóknak a létszámát, akik hajlandók elfogadni áthelyezésüket a Roszatomhoz.

Egy zambiai egyetemista is elesett a háborúban, miután csatlakoznia kellett az orosz sereghez

Kegyelmet kapott az orosz hatóságoktól az a Moszkvában börtönbüntetésre ítélt zambiai fiatalember, akiről nemrég kiderült, hogy szeptemberben meghalt az ukrajnai fronton – jelezte az MTI, miután Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter bejelentést tett pénteken.

E szerint Oroszország tájékoztatta Zambiát, hogy kegyelmet ajánlanak azoknak az elítélteknek, akik cserébe hajlandók részt venni az ukrajnai „különleges katonai műveletben”. Kakubóval Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon közölte, hogy Lemekhani Nyirenda augusztus 23-án kapott kegyelmet, cserébe csatlakozott a katonai művelethez.

Az afrikai ország külügyminisztériuma még novemberben jelezte, hogy magyarázatot várnak Oroszországtól arra, hogy hogyan eshetett el az ukrajnai fronton az Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák. Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölték, hogy pontosan miért ítélték el. Az apja szerint 23 éves fia mérnöknek tanult Moszkvában, és egy kábítószerrel kapcsolatos ügy miatt ítélték kilencéves börtönbüntetésre.

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember novemberben azt közölte, hogy a zambiai diák a Wagner-csoport nevű zsoldosalakulat kötelékében harcolt Ukrajnában.

Putyin szerint a nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamai védelmi miniszteri találkozójának résztvevőihez intézett videoüzenetében.

A Nyugat évek óta szégyentelenül kiszipolyozza és kihasználja Ukrajna erőforrásait, népirtásra és terrorra buzdított a Donyec-medencében, gyakorlatilag gyarmattá változtatta ezt az országot, és most cinikusan ágyútölteléknek, faltörő kosnak használja az ukrán népet Oroszország ellen, továbbra is fegyverrel és lőszerrel látja el Ukrajnát, zsoldosokat küld oda, öngyilkos útra tereli az országot

– mondta az orosz vezető. Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a „NATO agresszív bővítésével” szerinte „gyakorlatilag lerombolta a stratégiai stabilitás évtizedek alatt kialakított struktúráját”. Azt állította, hogy a Nyugat, az alternatív fejlődési modellek elrettentése céljából törvénytelen szankciókat vezet be, a „színes forradalmak” technológiáit alkalmazza, és katonai konfliktusokat szít.

Sergei KARPUKHIN / SPUTNIK / AFP

Az orosz elnök szorgalmazta, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a FÁK tagállamainak védelmi szervei egy, a jelenlegi kihívásoknak megfelelő biztonsági és együttműködési rendszert alakítsanak ki, de nem „valami mitikus íratlan szabályok”, hanem kizárólag a nemzetközi jog és egymás érdekeinek tiszteletben tartása alapján. Rámutatott a folyamatos információcsere és a katonai-technikai együttműködés kiépítésének, a közös békefenntartó missziók, valamint a katonai kiképzés terén való együttműködés fontosságára. (MTI)

Ismét iráni drónokkal támadhatnak az oroszok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb hírszerzési jelentése szerint Oroszország valószínűleg megkapta az iráni Shahed-131-es és 136-os drónok utánpótlását.

Az elmúlt napokban ugyanis újabb jelentések érkeztek az ilyen eszközökkel történő támadásokról. Kedden az ukrán vezérkar beszámolója szerint az oroszok legalább 14 Shahed-136-ost vettek be, míg szerdán azt közölték, hogy a drónokat Zaporizzsjaban és Dnyipro megyében is használták az oroszok.

Ferenc pápa elsírta magát egy ima közben az ukrajnai háború miatt

Elsírta magát Ferenc pápa egy mise közben Rómában, amikor az ukránok szenvedéséről beszélt, írja a BBC. A pápa a szeplőtlen fogantatás ünnepnapján mondott imádságot a római Spanyol lépcsőnél, majd amikor az ukrajnai háború került szóba, sírva fakadt.

Taposóaknák végeztek rendőrökkel

Volodimir Zelenkszij csütörtöki videobeszédében négy rendőrről emlékezett meg, akiket taposóaknák öltek meg Herszon tartományban.

Az orosz elnök ezt a módszert még alattomosabbnak nevezte, mint a rakétatámadásokat, mert nincsen olyan rendszer, ami megsemmisítené ezeket. Zelenszkij szerint az oroszok azokon a helyeken hagytak taposóaknákat, ahonnan az ukrán erők kiűzték őket.

Ukrajna: rakétavetőket telepítettek az oroszok az atomerőműbe

Az oroszok több rakétavetőt telepítettek a leállított zaporizzsjai atomerőműbe – állították csütörtökön ukrán tisztviselők, akik félelmetesnek nevezték, hogy Európa legnagyobb atomerőművét bázisként használhatják az oroszok – írja a The Guardian. Az ukrán Energoatom nukleáris vállalat közleménye szerint az erőművet megszálló orosz katonák több Grad rakétakilövőt helyeztek el a hat atomreaktor közül az egyik közelében. A közlemény szerint a támadórendszerek az oroszok által titokban épített új „védelmi építményeken” találhatók, „sértve a nukleáris és sugárbiztonsági feltételeket”.

Olvasói sztorik