Nagyvilág

Újabb szenátusi helyet hozott a Mikulás a demokratáknak

WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Demokrata Párt jelöltje és az egyik eddigi szenátor, Raphael Warnock nyerte a Georgia államban tartott választás második fordulóját a republikánus Herschel Walker ellen kedden – jelentette több amerikai lap. Ez azt jelenti, hogy a demokratáknak 51 helyük lesz a 100 tagú szenátusban, és a félidős választás előtti helyzethez képest még erősíteni is tudtak a pozíciójukon.

Georgiában azért kellett második fordulót tartani, mert bár Warnock 37 ezer vokssal többet szerzett, mint Walker, nem érte el az 50 százalékot, és ilyenkor automatikusan ki kell írni az újabb fordulót. A CNN azt írta a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságnál, hogy Warnocknak közel 90 ezerrel több szavazata volt, mint ellenfelének, így behozhatatlan előnyre tett szert. Walker elismert a vereséget, Warnocknak pedig gratulált Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök is.

A Washington Post szerint Warnock ráadásul önmagát is felülmúlta. 2020-as választást követően szintén második fordulót kellett kiírni, szintén azért, mert egyik jelölt sem szerzett 50 százalékot. Ráadásul az állami mindkét szenátori helyéért folyt a harc, végül a demokraták dupla győzelmet arattak.  Az amerikai lap az éjszaka azt írta, hogy a mostani választáson a demokrata politikus olyan körzetekben is jól szerepelt, ahol egy évvel ezelőtt kevésbé.

Arról, hogy a mostani győzelem miért fontos egy már amúgy is demokrata többségű szenátusban, itt írtunk:

Kapcsolódó
A visszaszoruló trumpisták mellett a georgiai győzelemmel stabilizálhatnák a demokraták szenátusi többségüket
A képviselőház megtartásához sok feltételnek kell teljesülnie, a déli állam megnyerése viszont igen kifizetődő lenne a Demokrata Pártnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik