Élő Nagyvilág

Felfüggesztik a tervezett műtéteket az ukrán kórházak, dróntámadás egy kurszki reptéren

Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Dróntámadás: fekete füst szállt fel a kurszki reptéren Oroszországban.

Rakétatámadás volt az éjjel Zaporizzsja megyében.

A háború hétfői eseményeiről itt lehet részletesen olvasni.

Felfüggesztik a tervezett műtéteket az ukrán kórházak

Felfüggesztik a tervezett műtéteket az ukrán kórházak áramszünet miatt – írja a Kyiv Independent.

Az ukrán egészségügyi minisztérium arra kérte a regionális hatóságokat, hogy fontolják meg a nem létfontosságú műtétek és kórházi kezelések felfüggesztését az áramszünetek  miatt, amelyek a az ország kritikus infrastruktúráját célzó orosz rakétacsapások miatt lépnek fel.

A minisztérium közleménye szerint a kórházak továbbra is biztosítják a sürgősségi ellátást, de a tervezett műtéteket átmenetileg fel kell függeszteni, hogy enyhítsék az egészségügyi rendszer terhelését.

Az ukrán légierő szóvivője szerint Oroszországnak több napi felkészülés kell egy újabb nagyszabású támadáshoz

Több napba is beletelik, mire Oroszország felkészül egy új masszív rakétacsapásra – jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy az előkészítés magában foglalja a rakéták útvonalának programozását és különféle hírszerzési információkat. Az oroszok figyelembe veszik az ukrán légvédelmi rakétarendszerek telepítését, kiszámítva a légvédelem gyenge pontjait – tette hozzá. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy kedden újabb, a hétfőinél kisebb volumenű rakétatámadást hajtanak végre az orosz erők. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajnában a fegyveres erők napját ünneplik, másrészt a korábbi támadások esetében, október 10-e és október 17-e után is másnap újra támadtak.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy tévéműsorban úgy vélekedett, hogy Oroszországnak maradtak még rakétái Ukrajna ellen néhány újabb nagyszabású rakétacsapáshoz. Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország nagy pontosságú fegyvertartaléka már a kimerülés szélén van, és láthatóan Oroszország kész bevetni minden tartalékát. Gyártanak ugyan újabb rakétákat, de ez elenyésző számú ahhoz képest, amennyit felhasználnak – tette hozzá a hírszerzés vezetője.

Az a helyzet, hogy még van néhány nagyszabású támadásuk, és lenullázódnak

– foglalta össze Budanov. Hozzátette, hogy 2022 decemberének elejéig Irán egyetlen ballisztikus rakétát sem szállított Oroszországnak.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője közben bejelentette, hogy újabb fogolycserét hajtott végre Kijev Moszkvával, 60-60 katonát cseréltek ki. A megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán tárca pedig azt közölte, hogy csere keretében 45 elesett ukrán katona holttestét kapta vissza Ukrajna. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson árról tájékoztatott, hogy keddre virradó éjjel a régió ért orosz ágyúzások következtében egy 68 éves helyi lakos életét vesztette Kupjanszk térségében.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz erők éjjel rakétákkal lőtték a régiót, lakóházakban és létfontosságú infrastrukturális létesítményekben téve károkat. Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt. Dmitro Zsivickij, az északkeleti Szumi megye kormányzója közölte, hogy a hétfőn Oroszország 84 csapást mért a régióra. Lövedék csapódott egy férfikolostorba, amelynek több épülete megrongálódott, a gazdaságukban nevelt szarvasmarhák közül többen repeszsérülésektől pusztultak el.

Az ukrán vezérkar keddi jelentése szerint hétfőn mintegy 510 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 92 200-at. Az ukrán erők megsemmisítettek hétfőn egyebek mellett öt harckocsit és egy tüzérségi harceszközt, 61 rakétát és öt drónt.

Zelenszkij ukrán katonákkal találkozott

Volodimir Zelenszkij kedden ellátogatott a Donyeck megyei Szlovjanszkba, az ukrán elnök a fegyveres erők napja alkalmából találkozott a donyecki harcokban résztvevő ukrán katonákkal, kitüntetéseket adott át, és megemlékezett az elesettekről, akik életüket adták Ukrajnáért.

Köszönjük az erőtöket és a kitartásotokat. A függetlenség előőrsei vagytok – mondott köszönetet a harcoló csapatoknak az elnök a Telegramon. Hiszek benne, hogy legközelebb már az ukrán Donyeckben és Luhanszkban fogunk találkozni

– mondta a két kelet-ukrajnai megye székhelyeire utalva, amelyeket az oroszbarát szakadárok ellenőriznek. Hozzátette: biztos benne, hogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félsziget is visszakerül Ukrajnához.

Újabb véres csomagokat kaptak ukrán nagykövetségek

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közlése szerint ezúttal Dánia és Románia ukrán nagykövetségei részesültek véráztatta csomagokban. A múlt héten több más európai ukrán nagykövetség és konzulátus kapott hasonlót, köztük a budapesti is. Ezek a csomagok kioperált állatszemeket tartalmaztak, eredetük ismeretlen.

A múlt héten levélbombát küldtek Ukrajna madridi nagykövetségére.

A rejtélyes, fenyegető hangulatú csomagokért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Sky News)

A hivatalos orosz ellenzék követeli, hogy Putyin rendeletben vessen véget a részleges mozgósításnak

Öt orosz regionális tanács ellenzéki képviselői küldtek hivatalosan felhívást Vlagyimir Putyinnak. Ebben azt kérik, az elnök adjon ki rendeletet a részleges mozgósítás hivatalos befejezéséről.

A védelmi minisztérium október 31-én jelentette be a 300 000 tartalékos behívásának végét, a Kreml azonban azt is közölte, hogy nincs szükség elnöki rendeletre a mozgósítás megszüntetéséhez.

Emilia Szlabunova, az észak-oroszországi Karélia ellenzéki tanácsosa azt mondta, rendelet hiányában viszont a már behívottak nem hagyhatják el a fegyveres erőket. Közlése szerint a parancsnokok nem voltak hajlandók felmenteni őket, a fellebbezések a bíróságon pedig nem vezettek eredményre, mivel a bírák a parancsnokok mellé álltak, mondván, hogy Putyin szeptemberi mozgósítási rendelete még mindig hatályos.

Mi tanácstagokként a választóinkat képviseljük, és a felhívásunk a polgárok számos felhívásának az eredménye

– mondta Szlabunova.

A Reuters hírügynökség hasonló felhívásokról tud ellenzéki képviselők részéről Moszkva, Szentpétervár, Pszkov és Veliky Novgorod régiókból. A felhívást elküldő képviselők valamennyien a liberális Jabloko párt tagjai.

Oroszország: Szóba sem jöhet a zaporizzsjai atomerőmű feladása

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette: „kizárt”, hogy Moszkva kiengedje a kezéből az ukrán zaporizzsjai atomerőmű ellenőrzését, és harmadik félnek sem szándékozik átadni azt.

Ez mindössze néhány nappal az után történik, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) bejelentette: a létesítmény védelméről szóló megállapodás már „majdnem kész” van.

A orosz külügyminisztérium azt is rögzítette, hogy álláspontjuk szerint az Ukrajnában található atomerőmű – amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye – Oroszország területén van.

Emlékezetes, hogy Oroszország még szeptember végén a saját területéhez tartozónak nyilvánított négy ukrajnai régiót: Herszont, Zaporizzsját, Donyecket és Luhanszkot. Az oroszok nem sokkal az invázió kezdete után, március elején vették át az atomerőmű irányítását, ami nyugaton a nukleáris biztonsággal kapcsolatos félelmeket váltott ki.

NAÜ azóta is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és korábban szakértői csoportot is küldött az erőmű vizsgálata céljából.

Orosz rakétarendszereket telepítettek japán terület közelében

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy part menti mobil védelmi rakétarendszereket telepített a Kuril-szigeteknél. AJapán és az orosz Kamcsatka-félsziget között húzódó szigetlánc, a Kuril-szigetek területi viták alapját képezi a második világháború óta Japán és Oroszország között. Japán igényt tart az orosz kézben lévő déli Kuril-szigetekre, amelyeket Japán Északi Területeknek nevez.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői közlése szerint Paramushir szigetén telepítették az orosz rendszereket, amelyek 310 mérföldes repülési hatótávolságú rakétákkal rendelkeznek.

A csendes-óceáni flotta part menti katonái éjjel-nappal őrszolgálatot tartanak, hogy ellenőrizzék a szomszédos vízterületet és szoros övezeteket,

áll a közleményben.

A japán kabinet főtitkára, Hirokazu Matszuno keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány szorosan figyelemmel fogja kísérni az orosz katonai tevékenységet, és figyelmeztetett, hogy Moszkva ukrajnai inváziójával párhuzamosan a távol-keleti régiókban is fokozódik a feszültség.

Próbálják elvágni a Bahmutba vezető utakat az oroszok

Azt írja a Sky News a háborús élő hírfolyamában, hogy folytatódnak a heves harcok Ukrajna donyecki régiójában, de legfőképpen Bahmut környékén.

Az orosz erők augusztus óta próbálják elfoglalni a várost, és a terület jelenleg azon kevés helyek közé tartozik, ahol Moszkva támadó pozícióban van.

Az ukrán hadsereg kedden azt közölte, hogy visszaverte az orosz támadásokat Donyeck hét településénél, köztük Bahmutban is.

Az orosz katonák megpróbálták elvágni a Bahmutba vezető utakat nyugatról és északnyugatról.

Alig 12 ezer ember maradt a városban – ami kevesebb, mint a háború előtti 80 ezer – érzékeltette hétfőn késő este a helyi viszonyokat Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó.

Állítása szerint se villany, se gáz nincs.

Kevesebb, mint hétezer-ötszáz menekült érkezett hétfőn Ukrajnából

Hétfőn 4431 főt léptettek be az ukrán-magyar határszakaszon, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 2941 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte kedden hajnalban az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 186 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 88 ember menekült Budapestre vonattal, köztük 29 gyermek.

Légicsapás érte az éjjel Zaporizzsja megyét

Oroszország az éjszaka csapásokat mért Zaporizzsja megye területére – közölte a Olekszandr Sztarukh, Zaporizzsja regionális katonai közigazgatási vezetője. A kormányzó ezt alátámasztandó hajnalban fényképeket tett közzé a Telegramon.

A légicsapások állítása szerint kárt okoztak a kritikus infrastruktúrában és lakóépületekben. Személyi sérülésről vagy halálesetről nem érkezett jelentés.

A pusztítás esedményét rögzítő képek itt is megtekinthetőek:

Dróntámadás ért egy repteret az oroszországi Kurszk régióban a kormányzó szerint

Az oroszországi Kurszk régió egyik repülőterét érte dróntámadás, melynek során felgyúlladt egy olajtároló – közölte a helyi kormányzó kedden.

Nem voltak áldozatok. A tűzet lokalizálták. Az összes segélyszolgálat a helyszínen dolgozik

– közölte Roman Starovojt, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

A hírről a Guardian számolt be, de annak valóságtartalmát kedden hajnalban még nem tudta független forrásból ellenőrizni.

A kormányzó mindenesetre már a múlt héten közölte, hogy az ukrán erők többször is csapást mértek egy erőműre a térségben, ami áramkimaradást okozott. Ukrajna nem vállalta magára a támadást.

Emlékeztetőül: hétfőn az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy ukrán drónok két légitámaszpontot támadtak meg Rjazanban és Szaratovban, Oroszország délnyugati részén. A támadásokban a hírek szerint három katona életét vesztette, négyen megsebesültek, két repülőgép megrongálódott.

A Bellingcat oknyomozó hírügynökség egyik munkatársa videót tett közzé, amelyen az oroszországi Kurszkból felszálló fekete füst látható.

Olvasói sztorik