A következő élő közvetítés része Felfüggesztik a tervezett műtéteket az ukrán kórházak, dróntámadás egy kurszki reptéren

A hivatalos orosz ellenzék követeli, hogy Putyin rendeletben vessen véget a részleges mozgósításnak

Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Öt orosz regionális tanács ellenzéki képviselői küldtek hivatalosan felhívást Vlagyimir Putyinnak. Ebben azt kérik, az elnök adjon ki rendeletet a részleges mozgósítás hivatalos befejezéséről.

A védelmi minisztérium október 31-én jelentette be a 300 000 tartalékos behívásának végét, a Kreml azonban azt is közölte, hogy nincs szükség elnöki rendeletre a mozgósítás megszüntetéséhez.

Emilia Szlabunova, az észak-oroszországi Karélia ellenzéki tanácsosa azt mondta, rendelet hiányában viszont a már behívottak nem hagyhatják el a fegyveres erőket. Közlése szerint a parancsnokok nem voltak hajlandók felmenteni őket, a fellebbezések a bíróságon pedig nem vezettek eredményre, mivel a bírák a parancsnokok mellé álltak, mondván, hogy Putyin szeptemberi mozgósítási rendelete még mindig hatályos.

Mi tanácstagokként a választóinkat képviseljük, és a felhívásunk a polgárok számos felhívásának az eredménye

– mondta Szlabunova.

A Reuters hírügynökség hasonló felhívásokról tud ellenzéki képviselők részéről Moszkva, Szentpétervár, Pszkov és Veliky Novgorod régiókból. A felhívást elküldő képviselők valamennyien a liberális Jabloko párt tagjai.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik