AFP
Nagyvilág

A tüntetések hatására felülvizsgálják a fejkendőviselésről szóló törvényt Iránban

Az iráni hatóságok bejelentették, hogy felülvizsgálják azt a több évtizedes törvényt, amely szigorú öltözködési szabályokat ír elő a nőknek. A kormányra komoly nyomás nehezedik, miután két hónapja küzdenek a tiltakozások elfojtásával. A The Guardian cikke szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mik lehetnek ezek a módosítások, de állítólag egy-két héten belül nyilvánosságra hozzák ezeket.

A szeptember közepe óta tartó iráni tüntetéseknek az iráni rezsim szerint már több mint háromszáz halottja van. Ez a hivatalos összesítés azonban alatta marad az amerikai székhelyű, Iráni Emberi Jogi Aktivisták nevű jogvédő csoport adatainak, amely szerint a zavargássá fajult megmozdulásokon eddig 451 tüntető és a biztonsági erők 60 tagja vesztette életét, valamint 18 ezernél is több embert állítottak elő.

A tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!