A következő élő közvetítés része Az ukrán külügy szerint a madridi merénylet után budapesti nagykövetségük is gyanús küldeményt kapott

Macron biztonsági garanciákat adna Oroszországnak, ha Putyin visszatérne a tárgyalóasztalhoz

OSCAR DEL POZO / AFP
OSCAR DEL POZO / AFP

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezik az oroszországi háborút lezáró tárgyalásokba, a Nyugatnak fontolóra kellene vennie, hogy garanciákat nyújtson Oroszországnak a jövőbeli biztonsági rendszerben – jelentette a Reuters.

„Ez azt jelenti, hogy az egyik lényeges pont, amellyel foglalkoznunk kell – ahogy Putyin elnök mindig is mondta –, az a félelem, hogy a NATO egészen a kapujáig eljut, és olyan fegyverek telepítése, amelyek Oroszországot fenyegethetik” – mondta Macron, aki hozzátette, hogy Európának fel kell készülnie arra, „hogyan adjon garanciákat Oroszországnak azon a napon, amikor visszatér a tárgyalóasztalhoz”.

Nyugati szakértők és politikusok azonban régóta azt hangoztatják, jelenleg egy tűzszünet elsősorban Oroszországnak volna előnyös, amely újra rendbe szedhetné az Ukrajnában jelentősen megtépázott haderejét. Egyébként Macron december 1-jén azt mondta, hogy a Nyugat „soha nem fog olyan kompromisszumot kérni az ukránoktól, amely elfogadhatatlan lenne”.

Macron javaslata pedig egyékbént sem aktuális, hiszen a Fehér Ház pedig december 2-án jelezte, hogy Putyin abszolút nem mutatott hajlandóságot arra, hogy bármilyen párbeszédben érdekelt legyen.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik