Nagyvilág

Magyarország is példa a demokrácia eróziójára

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A stockholmi székhelyű IDEA szerint világszerte hanyatlóban a demokratikus intézményrendszer.

A világ demokráciáinak fele hanyatlóban van a polgári szabadságjogok és a jogállamiság romlása közepette, miközben a tekintélyelvű kormányok egyre elnyomóbbá válnak – közölte az MTI a stockholmi székhelyű IDEA (Institute for Democracy and Electoral Assistance) intézet éves jelentése alapján. A nemzetközi demokráciaügyi és választási támogató intézet arra jutott, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásától kezdve a választások legitimitásába vetett bizalom megingásáig világszerte számos probléma ássa alá a demokratikus berendezkedés intézményrendszerét.

Az IDEA a demokrácia globális állapotára vonatkozó indexeit több mint 100 változóra alapozza, köztük olyan mérőszámokra, mint a véleménynyilvánítás szabadsága, a személyes integritás és a biztonság, amelyeket aztán csoportosítanak és tágabb kategóriákba sorolnak. az 1975 óta gyűjt adatokat. A legfrissebb jelentésben kimutatott folyamatban olyan tényezők játszottak kiemelt szerepet, mint a pandémia és a klímaváltozási aggodalmak következményei, az elszabadult infláció, a fenyegető globális recesszió, valamint az ukrajnai háború.

A válságokkal ez már mérgező elegy

Az IDEA szerint a világ válságok sokaságával néz szembe, a megélhetési költségektől kezdve a nukleáris konfrontáció kockázatán át az éghajlati válság felgyorsulásáig. Ez mérgező keveréket alkot az ezzel párhuzamosan globális szinten tapasztalható demokratikus hanyatlással. A „visszacsúszó” (a legsúlyosabb demokratikus eróziót mutató) országok száma még soha nem volt ilyen magas. A jelentés konkrétan Lengyelországot, Magyarországot és az Egyesült Államok említi, a politikai polarizációra, a demokratikus intézmények funkcióvesztésére és a polgári szabadságjogok veszélyeztetettségére hivatkozva.

Az európai országok csaknem felénél erodálódott az elmúlt öt évben a demokratikus intézményrendszer. Az IDEA szerint a demokráciát világszerte veszélyezteti a hiteles választási eredmények megkérdőjelezése, az online szabadságjogok és a jogok korlátozása, a megoldhatatlan korrupció és a szélsőjobboldali pártok térnyerése.

A helyzet a szélsőjobbnak kedvez

A jelentés megállapítja, hogy a tekintélyelvű kormányok egyre inkább elnyomják a másként gondolkodókat, a világ lakosságának több mint kétharmada visszacsúszó demokráciákban vagy tekintélyelvű uralom alatt él. Az elmúlt hat évben az autoriter hatalomgyakorlás felé elmozduló országok száma több mint a duplája volt a demokrácia felé haladó országokénak. A jelentés megállapítja, hogy Afrikában pozitív fejlemények voltak megfigyelhetők, számos ország, Gambia, Niger és Zambia, nagy lépést tett előre az demokratikus intézményrendszer minőségének a javulása felé.

Az Euronews idézi a kutatás egyik készítőjét, aki szerint veszélyes az állampolgárok kiábrándultsága, mert elégedetlenségük sokszor abban nyilvánul meg, hogy a szavazók egy része a társadalom egy csoportját bűnbaknak állítja be.

A szélsőjobboldali pártok üzenetei pedig egyre több emberhez jutnak el

– mondta Kevin Casas Zamora. Szerinte a demokratikus értékek (sajtószabadság, szabad választások) megvédése mellett szükség van a demokrácia kiterjesztésére, megújítására is szükség van, amiben eszköz lehet a fiatalok aktivizmusa. A világon sokan mutatnak ellenállást a demokratikus értékeket elutasító rendszerekkel szemben. Ilyenek az orosz agresszió ellen harcoló ukránok, az iráni iszlám diktatúrával szembeszegülő nők vagy a kínai kormány zéró covid politikája ellen tüntető emberek, írja az Euronews, amely a riportból azt emelte ki, hogy a demokratikus értékek nincsenek jobb állapotban, mint 1990-ben voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik