A következő élő közvetítés része Légiriadók Ukrajna-szerte, újabb bombázásra készülnek az oroszok

Tiltott drónreptetés miatt áll bíróság előtt Norvégiában az orosz elnök egyik bizalmasának fia

WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP
WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP

Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.

Az orosz-brit kettős állampolgársággal rendelkező Jakunyint az észak-norvégiai Hammerfestben tartóztatták le október 17-én, miután körülvitorlázta a jeges-tengeri Spitzbergák szigetcsoportot, majd ezután a norvég tengerpart mentén hajózott. A Spitzbergák több mint 800 kilométerre északra fekszik Norvégiától.

A norvég rendőrség drónokat és elektronikai felszerelést foglalt le, miután rajtaütöttek a vitorláson. A 47 éves Jakunyin ügyvédje, John Christian Elden szerint védence csak hegymászás, gleccsertúrázás és vitorlázás közben filmezett a drónnal, hozzátéve, hogy Jakunyint brit, nem pedig orosz állampolgárként kellene kezelniük a hatóságoknak.

Az NTB norvég hírügynökség szerint Jakunyint azzal vádolják, hogy számos alkalommal drónokat reptetett a Spitzbergák felett augusztus 3. és szeptember 6. között.

A vádlott édesapja Vlagyimir Jakunyin üzletember Vlagyimir Putyin orosz elnök régi ismerőse, akit az amerikai külügyminisztérium a Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolását követően szankciós listájára helyezett.

Múlt héten Norvégiában egy 34 éves orosz állampolgárt 90 napos börtönbüntetésre ítéltek tiltott drónreptetés miatt. Az orosz férfit, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, azonban nem vádolták kémkedéssel, miután beismerte, hogy természetképek készítése közben valóban drónt reptetett Dél-Norvégiában, mert nem volt tisztában azzal, hogy ez tilos.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik