Ez a poszt a következő élő közvetítés része: Légiriadók Ukrajna-szerte, újabb bombázásra készülnek az oroszok Vissza a közvetítéshez

Menczer: A válságkezeléssel kapcsolatban Orbán Viktornak mindig igaza lett

WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP
WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP

Kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában volt vendég Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, aki újfent elmondta a magyar kormány üzenetét, miszerint békét akarunk.

Menczer szerint azonban Brüsszelben a háborús álláspont jellemző, mert a belügyi biztos például arról beszélt, hogy akkor lesz béke, ha Oroszország elveszti a háborút. Ez pedig ki tudja, mikor lesz, ha lesz egyáltalán, mondta az államtitkár, aki hozzátette, hogy addig Ukrajnában százezrek halnak meg és milliók menekülnek, Európa pedig szenved az elhibázott szankcióktól és az annak következtében robbanásszerűen emelkedő energiaáraktól. Ezért a magyar kormány álláspontja az azonnali tűzszünet és tárgyalás.

Az az MTI összefoglalója alapján az államtitkár leszögezte:

magyarok vagyunk, magyar fejjel gondolkodunk,

ezért a magyar kormány számára a legfontosabb mindig a magyar érdek. Ezzel ellentétesek a szankciók, amelyek az egekbe emelték a gáz és az olaj árát és a magyar kormány szerint felárat fizetünk, ezért az energetikai szankciókat el kell törölni. Brüsszelben azonban már a következő, 9. szankciós csomagról tárgyalnak és felvetődik a nukleáris terület is, ami Magyarország számára egy újabb vörös vonal – tette hozzá.

Menczer Tamás azt állítja, hogy „a brüsszeli támadások” alapja az, hogy Magyarországon negyedszer szerzett kétharmadot kereszténydemokrata, konzervatív kormány, Brüsszel pedig nem hajlandó elfogadni a magyar emberek döntését. Megjegyezte, tavaly 7,1 százalékos volt Magyarországon a növekedés és 1886 milliárd forintnyi külföldi beruházás érkezett, ami nem történhetett volna meg – mondta –, ha itt nincs stabil politikai és gazdasági környezet.

Az államtitkár az M1 tévécsatornán kijelentette, hogy ha nem lennének szankciók, akkor azonnal, jelentősen csökkennének az energiaárak és az ezzel összefüggő infláció. Továbbá helytelen az az uniós célkitűzés, hogy kiszorítsák Európából az orosz gázt, hiszen ha az orosz függőséget például amerikaira cserélik, attól a függőség még megmarad. Ehelyett inkább arra kell törekedni, hogy Európa minél több forrásból szerezhessen be energiát. A nukleáris energiával kapcsolatos Oroszország elleni szankciókat pedig már csak azért sem lehet elfogadni, mert ez a legolcsóbb, legbiztonságosabb és legtisztább energia – magyarázta a politikus.

Menczer Tamás megjegyezte, hogy a válságok korát éljük és azt állította, hogy a válságkezeléssel kapcsolatban Orbán Viktornak mindig igaza lett. Így volt ez a migráns- és a koronavírus-válság idején és így van a háború, szankciók ügyében is – magyarázta.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik