Nagyvilág

Bűnösnek vallotta magát a tíz embert meggyilkoló buffalói lövöldöző

Bűnösnek vallotta magát hétfőn egy amerikai vádesküdtszék előtt az a férfi, aki idén májusban 10 embert ölt meg egy élelmiszerüzletnél a New York állambeli Buffalo városában, egy feketék lakta negyedben.

Payton Gendron minden ellene elhozott vádpontban, 10 rendbeli emberölésben, 3 rendbeli emberölési kísérletben, valamint gyűlölet vezérelte terrorcselekményben elismerte bűnösségét a buffalói bíróságon, alig 3 kilométerre attól a helytől, ahol tavasszal a támadást végrehajtott. Az áldozatokat kifejezetten a bőrszínük miatt lőtte le.

A bűnösség elismerése azt jelenti, hogy a bíróság mérlegelés nélkül életfogytiglani szabadságvesztésre ítéli majd a 19 éves férfit, a feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége nélkül. A vádlott ügyvédje a meghallgatás után közölte: a bíróság előtt tett nyilatkozat azt jelenti, hogy New York állami bíróságon nem lesz tárgyalás, és ügyfele nem fog fellebbezni az ítélet ellen, valamint megbánta cselekedetét.

Gendron ugyanakkor elutasította, hogy bűnösnek mondja magát a szövetségi törvények alapján megfogalmazott gyűlöletbűncselekményben, amiért a legsúlyosabb ítélet halálbüntetés lehet.

Kapcsolódó
Bár korábban már fenyegetőzött lövöldözéssel, legális fegyvere volt a buffalói merénylőnek
Renaud Camus francia író „nagy felcserélésnek” nevezett, a nyugati fehér lakosság és végső soron a Nyugat alkonyáról szóló elmélete motiválta a gyilkost.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!