Ez a poszt a következő élő közvetítés része: Légiriadók Ukrajna-szerte, újabb bombázásra készülnek az oroszok Vissza a közvetítéshez
STRINGER / AFP

Hálózatot hoz létre a G7 az ukrajnai háborús bűnök nyomozásainak koordinálására

A G7-csoport kedden megállapodott egy hálózat létrehozásáról a háborús bűnök kivizsgálásának koordinálására.

„Az Ukrajnában elkövetett atrocitások bírósági vizsgálata éveket, esetleg évtizedeket vesz igénybe. De jól felkészültünk és kitartunk, ameddig kell” – mondta Marco Buschmann német igazságügyi miniszter közleményében, írja a Reuters.

Ez a G7 igazságügyi minisztereinek berlini találkozója után történt, amelyen a nemzetközi büntetőbíróság különleges ügyészei, Németország szövetségi ügyésze és Denys Maliuska ukrán igazságügyi miniszter is részt vett.

A miniszterek közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy a G7-országok biztosítják, hogy minden államban legyen központi nemzeti kapcsolattartó pont a nemzetközi bűncselekmények üldözésére.

Buschmann azt mondta újságíróknak, hogy ez biztosítaná a jogi követelményekkel kapcsolatos információk megosztását az államok és a nemzetközi szervezetek között.

Hozzátette: a szexuális zaklatás áldozatainak vallomását úgy kell rögzíteni, hogy az a bíróságon is elfogadható legyen, hogy az áldozatoknak csak egyszer kelljen vallomást tenniük.

Vissza a közvetítéshez