Koki Kataoka / Yomiuri / AFP
Nagyvilág

Nő a feszültség Kínában: a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel Sanghajban

Több száz tüntető csapott össze a rendőrséggel Sanghajban a kínai zéró Covid politika elleni megmozdulások harmadik napján, melyek immár több kínai városra is átterjedtek, írja az Al Jazeera.

Hszi Csin-ping kínai elnök hatalomra kerülése óta nem volt példa hasonló demonstrációra a szárazföldi Kínában. A mostani tüntetések azután kezdődtek, hogy tíz ember életét vesztette egy tűzvészben Ürümcsiben, a nyugati Hszincsiang tartomány fővárosában, amiért a tüntetők a szigorú COVID-19 korlátozásokat okolják. A hatóságok tagadták, hogy a korlátozó intézkedések akadályozták volna őket a mentési munkálatok elvégzésében.

Vasárnap este több százan gyűltek össze Sanghajban üres papírlapokat tartva a kezükben, amivel a tiltakozás cenzúrázására hívták fel a figyelmet.

Miután egy gyertyás megemlékezés tüntetésbe torkollott, a tüntetők és rendőrök összecsaptak, miközben a BBC arról számolt be, hogy az egyik riporterét a rendőrök megverték, majd őrizetbe vették. Helyszíni beszámolók szerint a hatóságok később néhány tucat embert emeltek ki a tömegből, akiket később elszállítottak egy busszal. Hétfőn a kora reggeli órákban Pekingben két, összesen legalább ezerfős tüntető csoport gyűlt össze a kínai főváros harmadik körgyűrűjén, a Liangma folyó közelében, és nem volt hajlandó feloszlani.

Nem maszkokat akarunk, hanem szabadságot. Nem COVID-teszteket akarunk, hanem szabadságot

– skandálta a tömeg.

A Kínai Kommunista Párt 20. párt kongresszusa előtt nagy várakozás övezte, milyen irányvonalat jelöl ki a párt a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Hszi azonban kiemelte, hogy országa „az emberi életet mindennél értékesebbnek tartja”, amivel egyértelművé vállt, hogy a közeljövőben Kína nem kíván szakítani a zéró Covid politikájával annak ellenére, hogy a tízmilliós városok lezárása, az utazás és a kereskedelem korlátozása alaposan lefékezte a gazdasági növekedést.

A Covid elleni zéró tolerancia kötelező, rendszeres tömeges teszteléssel, kötelező karanténnal, gyors lezárásokkal és kiterjedt digitális megfigyeléssel tartható fenn.

Az emberek lassan három éve kénytelenek tűrni a szigorú korlátozó intézkedéseket, és ez a feszültség az országban ritkaságnak számító demonstrációkban, polgári engedetlenségi akciókban is testet ölt.

Ajánlott videó