A következő élő közvetítés része Ismét lőtték a zaporizzsjai atomerőművet, az ENSZ szerint a támadók a tűzzel játszanak

Mariupol ukrán polgármestere már a város újjáépítésén fáradozik

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

Vagyim Bojcsenko nem dédelget olyan illúziókat, hogy az oroszok majd önként elhagyják a várost. Ezzel együtt Mariupol polgármestere biztos abban, hogy az ukrán hadsereg előbb-utóbb kiűzi a megszállókat az Azov-tenger partjáról. Ebben annyira biztos, hogy nemrég Lengyelországban egy hitelfelvételi megállapodást írt alá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy az oroszok kiűzése után rekonstruálják a lerombolt várost.

A városvezető azt is közölte, hogy a világbankkal együttműködve egy kár-, veszteség- és szükségletfelmérési jelentést is készítenek, amely számszerűsíti a vízellátásban, a szennyvízelvezetésben, a tömegközlekedésben és a világításban keletkezett károkat. Amint ez elkészül, a tervek szerint megszületik Mariupol újraélesztésének programja.

A polgármester szerint az orosz csapatok két hónap alatt több kárt okoztak Mariupolban, mint a németek két évnyi megszállás alatt a második világháborúban.

A város teljes infrastruktúrájának 90 százaléka szenvedett különböző súlyosságú károkat. A 15 kórházból 11 megsemmisült, a 63 iskolából 39-et, 79 óvodából 25-öt pusztítottak el

– mondta Bojcsenko

A háború első hónapjaiban az oroszok porig rombolták a stratégiai fontosságú kikötő várost. Az ostrom során legalább 20 ezer ember vesztette életét.

(BBC)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik