Nagyvilág europoli

Berlin megvizsgálja az Orbán-kormány ígéreteit

Emmanuele Contini / NurPhoto / AFP
Emmanuele Contini / NurPhoto / AFP

A három német kormánypárt arra kéri Olaf Scholz kancellárt, hogy alaposan vizsgálja meg a magyar jogállamisági reformokat és csak abban az esetben támogassa a visszatartott EU-s pénzek kifizetését Budapestnek, ha azok komolynak bizonyulnak és eloszlatják a demokrácia hanyatlását illető kételyeket, írja a Politico.

A lap emlékeztet, Brüsszel jövő hónapban dönt majd a Magyarországot illető 7.5 milliárd eurós támogatásról, korrupcióellenes szereplők viszont a héten arra figyelmeztettek, hogy Orbán Viktor átveri az EU-t az ígéreteivel, amik a kifizetés alapját képezik jelenleg.

Berlinben a Zöldek, a Német Szabaddemokrata Párt és a Németország Szociáldemokrata Párt azt javasolja a kormánynak, hogy alaposan mérjék fel, a magyar reformoknak van-e hatása a gyakorlatban. Ha nincs, akkor a javaslat értelmében a kormánynak ebből le kell vonnia a konzekvenciát és a kifizetések ellen kellene szavaznia.

A javaslat szövegezése szerint

komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormánynak van-e politikai akarata arra, hogy a szükséges reformokat ne csak levélben, hanem ténylegesen is végrehajtsa.

Mivel a javaslatot a kormányzópártot terjesztették elő, azt jó eséllyel el is fogják fogadni, tehát Berlin külön is megvizsgálhatja a magyar ígéreteket.

A magyar támogatások kifizetéséről előbb az Európai Bizottság, majd az Európai Tanács szavazhat, utóbbi esetben minősített többség kell a kiutaláshoz. Korábban már Hollandia, Belgium és Írország is belengette, hogy esetlegesen nemmel szavaz, és ha ehhez a körhöz Németország is csatlakozna, az megpecsételhetné az uniós pénzek sorsát.

Michael Link, a Német Szabaddemokrata Párt képviselője azzal érvelt, az Európai Bizottságnak és Németországnak is érdeke a vizsgálat az uniós demokratikus értékek megőrzése érdekében.

Orbán nem kerülheti el a jogállamiság helyreállításához szükséges reformokat félkész kompromisszumokkal és kozmetikázással. Nincs szó az Orbán-kormány szankcionálásáról, csak a jogállamiság erősítéséről, amihez Magyarország elkötelezte magát, amikor az EU-hoz csatlakozott

– fogalmazott.

Kapcsolódó
Megkaphatunk minden uniós pénzt, de még jó ideig nyomás alatt tartja majd az Európai Bizottság a kormányt
Még novemberben megszülethet a megállapodás az uniós pénzekről, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország nyakát elengedték. Még hónapokig nyomás alatt tarthatják a kormányt Brüsszelből, hogy a reformokat megfelelően teljesítse is.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik