Nagyvilág

Éles a verseny, de a szenátust megtarthatják a demokraták

Sarah Yenesel / EPA / MTI
Sarah Yenesel / EPA / MTI

A republikánus párti jelöltek előnyét jelzik az amerikai képviselőházi választásokon az előrejelzések.

A New York Times szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 197-et nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 172 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 188 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint péntek reggelig az alsóházba.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, így a felsőházban elnöklő Kamala Harris demokrata alelnök szavazata döntött. A New York Times becslése szerint 48-47 az állás a demokraták javára azután, hogy Pennsylvaniát John Fetterman révén elhódították a republikánusoktól. A végeredményre azonban várhatóan még sokat kell várni, miután Arizonában és Nevadában is csak későbbre várható a szenátorválasztás győztese, Georgiában pedig valószínűleg második fordulót kell tartani. Mivel Alaszkában biztosra vehető a republikánus siker, és szűken Wisconsinban is a jobboldali jelölt vezet, a verseny a három előbb említett államban dől majd el.

Kapcsolódó
Magyar származású nyertese már van az amerikai félidős választásnak
Végleges eredményre azonban akár még hetekig is várni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik