Nathan Howard / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Nagyvilág

Félidős választások Amerikában: néhány napot várni kell a végeredményre

A félidős választások eredménye nem fog kiderülni a választás napján, a végeredményre pedig néhány napot kell majd várni, hívta fel a figyelmet a Fehér Ház szóvivője hétfőn.

Karine Jean-Pierre a választás előtti napon tartott sajtótájékoztatón közölte: nem lesz ismert a választások összes győztese még néhány napig, mert időt vesz igénybe, hogy minden érvényes szavazatot jogszerű és megfelelő módon összesítsenek. Az MTI tudósítása szerint hozzátette, erről maga az elnök, Joe Biden is beszélt vasárnap. A szóvivő ugyanakkor azt is elmondta, hogy Joe Biden várhatóan szerdán beszédet tart a választások eredményeivel kapcsolatban.

A választások előtti utolsó napon hétfőn este Joe Biden a fővároshoz közeli Maryland államban vett részt a demokrata kampányeseményen, míg elődje, Donald Trump Ohioban kérte a választók támogatását a republikánusok számára.

A november 8-i hivatalos szavazási nap előtt már mintegy 42,67 millióan szavaztak személyesen, vagy levélben, olvasható az NBC választási oldalán. Az előzetes szavazást az Egyesült Államok választási rendszere széles körben lehetővé teszi, ugyanakkor ennek időtartamát és módját minden szövetségi államban eltérő módon szabályozzák.

Kapcsolódó
Kommunistáznak, fasisztáznak, elcsalt választást emlegetnek – szélsőséges hangnemre váltott az amerikai politika
Felfokozott hangulatban készül az Egyesült Államok a novemberi félidős választásokra, miközben a szavazólapokon egyre több olyan jelölt szerepel, akik a republikánusok szélsőséges szárnyához tartoznak.

Ajánlott videó