Nagyvilág

Putyin zsoldoshadseregének alapítója miatt is feszültségek vannak az orosz katonai vezetésben

Stringer / Anadolu Agency / Getty Images
Stringer / Anadolu Agency / Getty Images
Szokatlan eset történt nemrég: valaki panaszkodott az orosz elnöknél a hadseregre. Ez a valaki nem más, mint a Wagner zsoldoshadsereg finanszírozója, Putyin szakácsa, aki fegyvereseivel a világ 30 országban lehet jelen, köztük Ukrajnában is, ahol háborús bűnökkel vádolják őket.

Jevgenyij Prigozsin volt az, aki személyesen is megfogalmazta kritikáit Vlagyimir Putyinnak az orosz hadsereg ukrajnai működéséről – tudta meg a Washington Post két, az ügyre rálátó amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva. Az orosz oligarcha Putyin bizalmasa, a közelmúltban vallotta be, amit már régóta sejteni lehetett, hogy ő a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítója.

Az üzletember egy hétfői közösségimédia-bejegyzésben azt is elismerte, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, és azt állította, hogy a jövőben is erre fog törekedni. Prigozsint az Egyesült Államok már korábban megvádolta azzal, hogy olyan oroszországi trollokat pénzel, akik az amerikai politikát próbálják befolyásolni. Júliusban az amerikai külügyminisztérium 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, akinek információja van arról, hogy Prigozsin hogyan próbálja befolyásolni az amerikai választások kimenetelét.

Prigozsin az utóbbi időben egyre többször nyilvánosan is bírálta az orosz védelmi minisztériumot és annak vezetőjével, Szergej Sojgut a háború oroszok számára kedvezőtlen alakulása miatt. Október elején kijelentette, hogy az orosz hadsereg legfelsőbb vezetésének nincs kapcsolata az ukrajnai helyzettel.

Azt gondolom, hogy ezeket a gazembereket mezítláb, gépfegyverrel kellene a frontra küldenünk.

A Wagner-csoport alapítójának egyre nagyobb a befolyása a katonai döntéseknél (ezt jelzi az is, hogy személyesen az elnöknek fogalmazhatta meg negatív véleményét), ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább érezhető, hogy a hivatalos katonai vezetés helyzete labilis. Ezeket a körülményeket, az erre vonatkozó információkat annyira lényegesnek vélik Washingtonban, hogy az bekerült abba a hírszerzési ismertetőbe is, amit Joe Biden elnök minden nap megkap.

Az orosz oligarcha szerint a védelmi minisztérium túlságosan is a Wagnerre támaszkodik, de közben nem ad elég pénzt és erőforrást nekik, hogy teljesítsék a küldetéseket. Egy olyan videót is közzétett a közösségi médiában, amiben a Wagner-csoport katonái arra panaszkodnak, hogy nincs elég élelmiszerük és a körülményeik sem megfelelőek.

A Putyinnal szembeni nyílt konfrontáció továbbra is tabu, a katonai vezetés, különösen pedig a védelmi miniszter áll ezért a támadások kereszttüzében. A brit védelmi minisztérium augusztusi jelentése szerint a helyzet annyira kritikus, hogy Sojgu „az orosz vezetés perifériájára sodródott, a háború menetéről a hadműveleti parancsnokok már közvetlenül Putyinnak jelentenek”. Sojgu megítélésének az sem segít, hogy „komolyabb katonai tapasztalattal nem rendelkezik, karrierje nagy részét az építőiparban és a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumában töltötte”.

A Washington Postnak Prigozsin nagyjából mindent tagadott.

Először is, nem kommunikáltam személyesen Vlagyimir Putyinnal a közelmúltban, és nem fogok a belátható jövőben sem. Nem kritizáltam az Orosz Föderáció fegyveres erőinek irányítását az ukrajnai konfliktus idején. Ezért nem nyilatkozhatok semmiről

– mondta, hozzátéve, hogy nincs joga kritizálni vagy dicsérni az orosz fegyveres erők munkáját, mivel nem katonai szakértő. Azt is megjegyezte, hogy ő nem látott olyan videót, amiben a Wagner erői panaszkodnának.

Mikhail Svetlov / Getty Images Jevgenyij Prigozsin

Ki az a Jevgenyij Prigozsin?

Prigozsin évekig tagadta, hogy köze lenne a Wagner-csoporthoz és ahhoz a szentpétervári internetes trollgyárhoz, amit az amerikai hatóságok szerint azért finanszírozott, hogy befolyásolja a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányt. Úgy tudni, hogy a sokáig az elnök kijáró embereként funkcionáló üzletember informálisan Moszkva külpolitikai céljainak elérésében is gyakran közreműködik: kreatív és gyakran aljas terveket finanszíroz és szervez a Kreml geopolitikai céljai előmozdításának érdekében. Állítólag a nyáron titkokban megkapta Putyintól a legmagasabb orosz kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse-díjat.

„Putyin szakácsának” is nevezik, mert ő a tulajdonosa annak a szentpétervári étteremnek, amit az orosz elnök egy időben gyakran látogatott, illetve egy étkeztetési (catering) vállalatnak, ami busás állami és önkormányzati szerződéseket kötött.

Az elmúlt hetekben azonban előlépett az árnyékból. Olyan videót is közzétettek szeptemberben, amiben személyesen toboroz harcosokat egy orosz börtönben. A raboknak azt mondta, ha legalább hat hónapra csatlakoznak hozzájuk, törlik a büntetésüket.

A 61 éves Prigozsin szegény családba született Leningrádban (ma Szentpétervár), hasonlóan Putyinhoz.

1981-től kilenc évet töltött a rácsok mögött rablás és más bűncselekmények miatt,

majd hotdogárusnak állt mostohaapjával közös vállalkozásában. Később kaszinókat és egy úszó éttermet nyitott, ahol személyesen szolgálta ki az újdonsült elnököt, Putyint  – aki két évre rá itt ünnepelte születésnapját is – és Jacques Chirac francia államfőt. 2002-ben George W. Bush akkori amerikai elnök is a vendége volt. Étkeztetési vállalatot indított, amely kormányzati szerződések sorát nyerte el. 2014-ben aztán megalapította a Wagner-csoportot, hogy támogassa az oroszbarát szakadárokat a Donbasz régió feletti ellenőrzés megszerzésében.

Az orosz invázióban való szerepvállalása miatt mind az EU-ban, mind az USA-ban felkerült a szankciós listára, de már korábban is megfogalmaztak vele szembeni vádakat a 2016-os amerikai választásokba való beavatkozás miatt. Az FBI 250 ezer dollárt tűzött ki a fejére, ezt annak adnák, aki segít a letartóztatásában.

Prigozsin a háború kezdete óta Sojgu és a hadsereg vezetőivel szemben pozicionálja magát, olyan rendszeren kívüli vezetőként, aki képes eredményeket felmutatni Ukrajnában. Az ellenszenv a reguláris orosz hadsereg, és a hírszerzés részéről is fenn áll, bűnözői háttérrel rendelkező kívülállónak tartják.

Az emberi jogok megsértésével, tömeges kivégzésekkel, civilek vagyonának elvételével és háborús bűnökkel gyanúsított magánhadserege jelenleg offenzívát folytat Bahmut, az ukrán erők által birtokolt donyecki város elfoglalására. A várostól délre két falut sikerült is elfoglalniuk, amire három hónapja nem volt példa orosz részről. Egyes elemzők úgy látják, hogy ez egy kísérlet annak bemutatására, hogy katonái akkor is képesek előrehaladni, ha a formális orosz hadseregnek ez nem megy.

Az azonban még nem világos, hogy az orosz védelmi intézményrendszeren belül akar nagyobb befolyást szerezni, vagy még ennél is komolyabb politikai ambíciói vannak saját maga vagy embere(i) számára.

A „wagneriták” azt mondják, hogy bármikor szavaznának rá Putyin helyett, és nekem úgy tűnik, hogy megérezte a vérszagot – idézi a Twitterről Christo Grozevet, a Bellingcat oknyomozó csoport Oroszországgal foglalkozó újságíróját a Foreign Policy.

A keményvonalas Prigozsin azok között van – a csecsen vezető Ramzan Kadirovval egyetemben –, akik támogatják, hogy a felperzselt föld taktikáját követve az ukrajnai civil lakosság ellen is támadásokat intézzen a hadsereg. Az ukránok terület-visszafoglalásait, illetve a Krímet Oroszországgal összekötő híd lebombázását követő orosz válaszok – mint Kijev és más városok, valamint az energetikai infrastruktúra bombázása, az iráni drónok bevetése – azt mutatják, hogy a Wagner-vezér és a hozzá hasonlóan gondolkodók egyre nagyobb befolyással bírnak a Kremlre és Putyinra.

Ezt erősíti az is, hogy az orosz elnök nemrégiben először nevezett ki az ukrajnai harcok vezetésére egy általános tábornokot. Az „Armageddon tábornok” becenevet kiérdemlő Szergej Szurovikin (Szíriában válogatás nélkül támadott civil célpontokat) kinevezését cateringcégének közleményében Prigozsin is üdvözölte.

A börtönös toborzására is reagált Prigozsin az étkeztetési cégén keresztül, ebben azt nyilatkozta:

Azok, akik nem akarják, hogy zsoldosok vagy foglyok harcoljanak… akiknek nem tetszik ez a téma, küldjék a gyerekeiket a frontra. Vagy ők, vagy a gyerekeik, döntsék el maguk.

Mi az a Wagner-csoport?

A Wagner-csoport egy orosz félkatonai szervezet, szokták katonai magánvállalatként, zsoldosok hálózataként vagy Putyin magánhadseregeként is említeni. A nevét egy másik alapító, a csecsen háború veteránja, a különleges erők egykori tisztje, az orosz katonai hírszerzés, a GRU alezredese, Dmitrij Utkin álneve, rádiós hívójele után kapta a szervezet (amit pedig Hitler kedvenc zeneszerzőjének neve ihlethetett).

A Wagner-csoport hivatalosan nem is létezhetne, mert egy zsoldoshadsereg működtetése ellentétes az orosz alkotmánnyal. Ennek ellenére léteznek, és komoly erőt jelentenek a Kreml számára. Az utóbbi időben annyira már nem titkolják létezésüket, óriásplakátokon toboroznak a „W zenekarba”, az állami média pedig hazafias szervezetként mutatja be őket.

Egyesek úgy vélik, a GRU titokban pénzeli és felügyeli a zsoldoshadsereget. A BBC úgy tudja, a zsoldosok egyik kiképzőtábora a dél-oroszországi Molkinban van, az orosz hadsereg egyik támaszpontja mellett.

Bevethetők külföldön úgy, hogy közben Moszkva azt mondhatja, semmi közük hozzájuk. 2014-ben jelentek meg először a Krím-félszigeten, a „kis zöld emberkék” közé tartoztak, vagyis azok közé, akik a térségben arcukat elfedve, katonai jelzés nélküli zöld egyenruhákban, modern orosz fegyverekkel és felszereléssel jelentek meg.

Tóth-Czifra András, az orosz félkatonai csoportokat nyomon követő Flashpoint Intelligence vezető elemzője a FP-nek azt mondta, hogy a börtönös toborzás szétzúzott minden olyan korábbi állítást, ami a Wagner és az orosz kormány közötti kapcsolatot tagadta.

Már három olyan egész estés akciófilm is készült Oroszországban, amely a Wagner-csoport harcosait dicsőíti, az online most megjelenő negyedik, A legjobb a pokolban című már a Wagner-katonák ukrajnai harcáról szól, társproducere pedig nem más, mint Prigozsin.

Úgy tűnik, Prigozsin és a Wagner propagandája hatásos. Sokan úgy gondolkoznak, inkább lépnek be ide, mint részt vegyenek a hagyományos orosz hadsereg sorozásán, a Wagnernél legalább normális felszerelést, törődést kapnak. De Oroszországon kívül is toboroznak, így például Szíriában, Líbiában vagy Afganisztánban, itt éppen amerikaiak által kiképzett kommandósokat.

A professzionalizmusuk viszont több forrás – így dezertőrök és a brit hírszerzés – szerint csak egy kép, amit szeret magáról láttatni a Wagner. Az újoncokat nagyon gyorsan bevetik, ezért a csapataik rossz hatékonyságúak. Az oroszországi Brjanszkban található büntetés-végrehajtási telep egyik fogvatartottja, aki részt vett Prigozsin toborzásán, azt mondta az Insider orosz hírügynökségnek, hogy az üzletember arra figyelmeztetett,

a beszervezett személyek 80 százaléka nem tér vissza a csatatérről.

A Wagner megalakulásuk, és a krími harcokba való beavatkozásuk után egy évvel, 2015-től Szíriában is jelen van, ahol a kormányerők mellett harcolnak, illetve olajmezők védelmével vannak megbízva. Líbiában az amerikai állampolgársággal is rendelkező Halifa Haftár tábornokhoz hű erőket támogatták a 2015-ben felállt, és az ENSZ által is támogatott kormánnyal szemben. A tábornok csapatainak 2019-es előretöréskor akár ezer Wagner-zsoldos is az országban lehetett.

Ezren lehetnek Ukrajnában a brit katonai hírszerzés szerint

A Wagner-csoportnak mintegy ezer zsoldosa lehet Ukrajnában, véli a brit katonai hírszerzés. Már az invázió kezdete előtt is jelen lehettek Kelet-Ukrajnában, nem csak azért, mert a szakadár milíciáknak segítettek, hanem mert „hamis zászlós” támadásokat hajtottak végre, hogy az oroszoknak ürügyet adjanak a háborúra.

 

Három Wagner-zsoldost azzal vádol az ukrán ügyészség, hogy a reguláris orosz csapatokkal együtt háborús bűnöket, gyilkosságokat és kínzásokat követtek el áprilisban egy Kijev melletti faluban. A zsoldosok közül ketten fehéroroszok, harmadik társuk orosz állampolgár. A német hírszerzés szerint a bucsai mészárlásban is részt vehettek a Wagner-csoport tagjai, amikor az orosz csapatok kivonultak Kijevből.

Jelenleg Donbasz térségében harcolnak a zsoldosok a hagyományos hadsereg mellett. Aktív szerepet játszottak az olyan városok elfoglalásában, mint a luhanszki Popaszna és Szjevjerodoneck.

 

Ma ez az orosz hadsereg informális, nem hivatalos egysége, amelynek az áldozatairól be sem számolnak

– nyilatkozta Dr. Samuel Ramani, a brit agytröszt Royal United Services Institute munkatársa.

2017-ben a magánhadsereget felkérték a Közép-afrikai Köztársaságba gyémántbányák őrzésére, aranybányákat Szudánban is védelmeznek. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szerint azonban ezek csak fedőakciók Prigozsin bányavállalatai számára. A védelemért cserébe az oligarchához köthető cégek engedélyt kaptak arany- és gyémántbányászatra. Az ENSZ és a francia kormány a Közép-afrikai Köztársaságban civilek ellen elkövetett rablásokkal, nemi erőszakkal vádolja a csoportot.

Tavaly Mali kormánya is meghívta őket, hogy védelmet nyújtsanak az iszlamista milíciákkal szemben, emiatt Franciaország kivonult az országból. Burkina Fasóban Ibrahim Traoré ezredes, aki katonai puccsal vette át a hatalmat, jelezte, hogy kormánya hajlandó együttműködni a Wagner-csoporttal az ország nagy részét irányító Iszlám Állam fegyveresei ellen.

A legutóbbi francia számítások szerint 2400 Wagner-zsoldos van jelenleg Afrikában, főként Maliban és a Közép-Afrikai Köztársaságban (mindkét ország elvágta a kapcsolatait Franciaországgal az oroszok kedvéért), de jelen vannak még az említetteken kívül például Madagaszkáron, Mozambikban, Venezuelában és Indonéziában is, összesen körülbelül 30 – ebből 18 afrikai – országban működhettek a washingtoni Center for Strategic and International Studies kutatása szerint.

A BBC-nek megszólaló Samuel Ramani szerint Ukrajnán kívül, szerte a világban 5 ezer zsoldosa van a Wagner-csoportnak.

A Postnak Milton Sands, az amerikai haditengerészet afrikai különleges hadműveleti parancsnokságának vezetője márciusban azt mondta:

A Wagner bejön, destabilizálja az országot, feldúlja az ásványkincseket, és annyi pénzt keres, amennyit csak tud, mielőtt úgy dönt, hogy elhagyja a területet. Az ország szegényebb, gyengébb és kevésbé biztonságos marad utána. Minden egyes alkalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik