Nagyvilág

A legsúlyosabb büntetést kapta a nemzetgyűlésben rasszista megjegyzést bekiabáló francia politikus

A hét közepén már beszámoltunk róla, hogy botrányba fulladt a francia nemzetgyűlés ülése, miután több fültanú egybehangzó állítása szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés képviselője, Grégoire de Fournas rasszista kifejezést vágott az Engedetlen Franciaország egyik kongói származású fekete képviselője, Carlos Martens Bilongo fejéhez.

„Menj vissza Afrikába! ”– mondta egészen pontosan.

Az RTL híradása szerint máris ítéletet hoztak de Fournas ügyében, akivel szemben a döntéshozók megszavazták a lehető legsúlyosabb büntetést. Ennek értelmében tizenöt napra kizárták a parlamentből, és két hónapon át csak fizetése felét fogja kapni. Mindez azonban nem elégített ki többeket sem, ők a képviselő lemondását követelték. Pénteken demonstárciót is tartottak a párizsi parlament előtt, ahol Bilongo is megjelent. Más megszólalók mellett ő is azt mondta, szégyenletesnek tartja a bekiabáló képviselő megnyilvánulását.

Az üggyel kapcsolatban de Fournas megismételte, hogy nem hajlandó lemondani, de bocsánatot kért azért, ha félreérthetően fogalmazott. Mint mondta, nem képviselőtársára tett megjegyzést, hanem a Franciaország felé tartó illegális bevándorlókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik