Nagyvilág

„Menj vissza Afrikába!” – rasszista bekiabálás miatt fulladt botrányba a francia nemzetgyűlés ülése

Rasszista bekiabálás miatt csütörtökön felfüggesztette a francia nemzetgyűlésben az elnök az azonnali kérdések óráját, miután a jelenet hangos felháborodást váltott ki a képviselők többsége részéről – írja az MTI.

Miközben az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik kongói származású fekete képviselője, Carlos Martens Bilongo a kormányt kérdezte az illegális bevándorlás kezeléséről, a szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés padsoraiból Grégoire de Fournas egyesek szerint azt kiabálta felé, hogy

Menj vissza Afrikába!

Más fültanúk szerint többesszámban hangzott el a mondat a politikus szájából.

A képviselők hangos elképedését követően Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke felfüggesztette a vitát az elhangzottak súlyosságára, és a ház jogos felháborodására tekintettel. A képviselők közötti szócsata ezt követően a nemzetgyűlés folyosóján folytatódott, miután Marine Le Pen pártjának képviselői azt állították, hogy képviselőtársuk nem fekete kollégájának üzente, hogy menjen vissza Afrikába, hanem a migránsokat szállító hajókról beszélt.

„Az Engedetlen Franciaország manipulációjával állunk szemben, amely megpróbálja kiforgatni a szavaimat, mintha undorító dolgokat mondtam volna a nemzet egyik francia képviselőkollégájáról, aki ugyanolyan jogon ül ezekben a padsorokban, mint én” – mondta később újságíróknak a történtekről de Fournas.

Élisabeth Borne miniszterelnök, aki a teremben tartózkodott a vita alatt, a történtek után kijelentette, hogy a rasszizmusnak nincs helye a demokráciában, és véleménye szerint szankciókat kell foganatosítania a bekiabáló jobboldali képviselő ellen. Az alsóház illetékes bizottsága péntek délután ül össze, hogy döntsön a következményekről. Az Engedetlen Franciaország Grégoire de Fournas több havi kitiltását kéri a nemzetgyűlésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik