Élő Nagyvilág

Brit hírszerzés: Oroszország kész lelőni a visszavonuló katonáit

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP

Újabb 400 millió dollárral segíti az USA az ukrajnai fegyverkezést

Az Egyesült Államok pénteken újabb 400 millió dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára. Ennek keretében T-72-es harckocsik és a HAWK légvédelmi rendszerekhez használható rakéták felújítására kerülhet sor.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Sabrina Singh újságíróknak elmondta, hogy az Egyesült Államok fizetné negyvenöt darab, Csehországból származó T-72 harckocsi felújítását, és a finanszírozásba belefér néhány rakéta felújítása is a HAWK légvédelmi rendszerekhez.

A Pentagon szóvivője szerint mindezeken túl 1100 Phoenix Ghost robbanó drón és 40 páncélozott folyami csónak vásárlására is sor került.

A régi T72-es tankokat a magántulajdonban lévő cseh CSG újítaná fel, és ettől egyenértékűekké válnának a jóval korszerűbb T-72 AVENGER-rekkel, amelyek sokkal jobb védelmi rendszerrekkel, éjjellátó és kommunikációs eszközökkel rendelkeznek, mint a szovjet időkből származó társaik.

Tomas Kopecny cseh védelmi miniszter-helyettes a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy összesen kilencven harckocsit modernizálnak, ezek harmadik féltől és magánkészletekből származnak. Az USA ebből 45 darabot, vagyis a flotta felét fizetné.

Lehet, hogy mégsincs kijárási tilalom Herszonban

Egymásnak ellentmondó információk érkeztek a kijárási tilalomról, amelyet pénteken még korábban jelentett be Herszonban Kirill Sztremuszov, a régió kollaboráns közigazgatási vezetőjének helyettese.

A megszállók által kijelölt tisztségviselő elébb videóüzenetben bejelentette a huszonnégy órás kijárási tilalmat, majd egy órával később közzétett egy másik videót, amelyben azt közölte, hogy nem vezettek be korlátozásokat.  Sztremuszov gyakorlatilag újraközölte korábbi videoüzenetének megvágott változatát, anélkül, hogy ebben utalás volna bármilyen kijárási tilalomra.

(Al Jazeera)

Két ukrán hadiüzemre mértek légicsapásokat az oroszok

Az orosz légierő precíziós fegyverekkel csapást mért a rakétahajtóműveket gyártó Dnyipropetrovszk megyei Pavlohrad és a sorozatvető-rakétákat gyártó harkivi Kommunar hadiüzemre, jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők tegnap minden ukrán támadást visszavertek.

Kupjanszk irányában több mint 110 katonával végeztek, és három harckocsit, két páncélozott harcjárművet, öt kisteherautót, valamint 14 Humvee és Kozak páncélozott járművet megsemmisítettek, Liman irányában több mint 90 katonát megöltek, négy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet és 12 gépjárművet elpusztítottak, Mikolajiv-Krivij Rih irányában pedig több mint 95 katonával végeztek, valamint tíz páncélozott harcjárművet és tíz különböző rendeltetésű járművet megsemmisítettek.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők öt ukrán vezetési pontra, 87 tüzérségi egységre, valamint 179 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, köztük Mikolajiv környékén egy külföldi „zsoldosegység” főhadiszállására, mértek csapást, megsemmisítve egyebek között négy lőszerraktárt. Az orosz légvédelem lelőtt négy ukrán drónt, valamint kilenc HIMARS- és három Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 330 repülőgépet, 168 helikoptert, 2426 drónt, 384 légvédelmi rakétarendszert, 6322 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 882 rakéta-sorozatvetőt, 3551 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7027 különleges katonai járművet veszítettek.

(MTI)

Huszonnégy órás kijárási tilalmat vezetnek be az oroszok Herszonban

24 órás kijárási tilalmat vezetnek be Herszonban – közölte a Telegramon pénteken Kirill Sztremuszov, a régió kollaboráns közigazgatási vezetőjének helyettese, aki közelgő ukrán támadástól tart.

A kijárási tilalomra szerinte azért van szükség, hogy megvédjék a várost az általa „terrortámadásnak” nevezett ukrán katonai művelettől.

(Sky News)

A G7 országcsoport segít az ukrajnai infrastruktúra helyreállításában

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport „koordinációs mechanizmust” hoz létre, hogy segítse Ukrajnát az oroszok által lerombolt infrastruktúra helyreállításában és védelmében – közölte diplomaták egy csoportja a G7 külügyminisztereinek kétnapos, németországi találkozóját követően.

A Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot és az Amerikai Egyesült Államokat tömörítő csoport emellett kifejezte: elkötelezett amellett, hogy segítse Ukrajnát a közelgő tél során.

Szilárdan kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell

– áll a G7 közleményében.

A G7-országok külügyminiszterei a héten Münsterben gyűltek össze, a találkozón elsősorban az ukrajnai orosz invázió volt napirenden.

(Guardian / Al Jazeera)

Bernd Lauter / dpa Picture-Alliance / AFP POOL

Ukrán hírszerzés: rakétákat és drónokat tárolnak az oroszok a kurszki atomerőműben

Ukrán értesülések szerint Oroszország a kurszki atomerőművet iráni ballisztikus rakéták és drónok tárolására és karbantartására használhatja, közölte honlapján az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága pénteken.

Információ érkezett arról, hogy az orosz hadsereg rakéták tárolására és karbantartására használja a kurszki atomerőmű és a kapcsolódó vállalkozások területét. Az elmúlt hetekben az orosz fegyveres erők rakétákat szállítottak az Sz-300-as rendszerekhez a Kurszkatomenergoremont vállalat földalatti hangárjaiba, amelyek a kurszki területen lévő Ivanyino falu közelében helyezkednek el. Október végén több, ismeretlen rakományú, iráni gépkocsirendszámú civil teherautó érkezését is észlelték ezeknél a hangároknál

– írta a katonai hírszerzés. Ukrán hírszerzési tisztviselők nem zárják ki, hogy a létesítményt, amely közvetlenül a Kurszki atomerőmű, Kurcsatov városa mellett van, az orosz fegyveres erők katonai célokra használják, rakétafegyverek és iráni drónok lőszereinek titkos elhelyezésére és karbantartására.

Nem kizárt az iráni ballisztikus rakéták jelenléte ezekben a földalatti tárolókban

– tette hozzá a hírszerzés. A védelmi tárca illetékesei úgy vélik, hogy a közölt információkat az érintett nemzetközi szervezetek, elsősorban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) képviselőinek alaposan ellenőrizniük kellene. (MTI)

David Letterman vendége volt Zelenszkij

David Letterman amerikai talk show házigazda vendége volt Volodimir Zelenszkij. A műsorvezető Kijevben készített interjút az ukrán elnökkel.

A hírt a Netflix hozta nyilvánosságra, ugyanis Zelenszkij a streaming szolgáltató My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman (David Letterman: A következő vendégemet nem kell bemutatni) című műsorában lesz látható.

A Zelenszkijjel készült epizód még az idei évben feltűnik majd a Netflix kínálatában.

Központot nyit Szentpéterváron a Wagner zsoldoscsoport

CSVK Wagner Centr néven védelmi technológiákat fejlesztő központot nyitott Szentpéterváron Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport mögött álló orosz üzletember – jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A CSVK rövidítés a „katonai magánvállalat” orosz kifejezés kezdőbetűiből áll. A Wagner magánhadsereg létezését, amelyet sokáig tagadtak Oroszországban, az ukrajnai háború kitörése után ismerték el hivatalosan is Moszkvában. A központot a népi egység ünnepnapján nyitották meg.

Olga MALTSEVA / AFP Katonai álcát viselő látogatók állnak a Wagner-csoport szentpétervári központjának bejáratánál az irodaház hivatalos megnyitóján a nemzeti egység napján, 2022. november 4-én.

Prigozsin korábban közölte, hogy a Wagner Központ ingyenes működési teret bocsát feltalálók, tervezők, IT-specialisták, kísérleti vállalkozások és start-upok rendelkezésére. Mint mondta, a cél az, hogy az épületegyüttes „kényelmes környezetet biztosítson az új ötletek generálásához Oroszország védelmi képességeinek javítása érdekében, beleértve az informatikát is.

A bulvársajtóban „Putyin vendéglőseként” emlegetett üzletember azt hangoztatta, hogy amennyiben a szentpétervári projekt sikeresnek bizonyul, a jövőben fiókintézményei jelenhetnek meg másutt is.

A Wagner Központ az első napon minden érdeklődő előtt nyitva állt, a létesítményben nyilvános fórumokat tartottak az információs biztonságáról és a médiatechnológiák fejlődéséről az ukrajnai „különleges hadművelettel” összefüggésben. A RIA Novosztyi szerint délután itt rendezik meg az első Gyermekek a békéért elnevezésű gyermekkongresszust szentpétervári és luhanszki részvevőkkel.

(MTI)

Putyin: 318 ezer tartalékost mozgósítottunk

318 ezeren csatlakoztak az orosz fegyveres erőkhöz aa szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás óta – közölte Putyin.

Az orosz állami tulajdonú RIA Novosztyi hírügynökség idézte az orosz elnököt, aki szerint a behívottak közül 49 ezren már harci feladatokat látnak el, a többiek pedig kiképzésben vesznek részt.

Mikhail Metzel / SPUTNIK / AFP

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pár napja arról beszélt, hogy 87 ezer embert már a harci övezetbe vezényeltek.

Korábban Forbes orosz kiadása Kreml közeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy 700 ezer orosz, javarészt katonakorú férfi hagyta el az országot a mozgósítás elől menekülve.

(Al Jazeera)

Brit hírszerzés: Oroszország kész lelőni a visszavonuló katonáit

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők úgynevezett blokkoló egységek hoztak létre a fegyveres erők alacsony morálja és a harc iránti vonakodása miatt. Ezeknek az alakulatoknak a célja visszavonuló, dezertáló, vagy a parancsot megtagadó katonák kivégzése.

Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / AFP A mozgósítás részeként besorozott katonák kiképzése az oroszországi Rosztovban 2022. október 31-én.

A minisztérium a legutóbbi hírszerzési jelentése az alábbiakat tartalmazza.

  • A blokkoló egységek a saját, visszavonuló katonáikra lőnek, céljuk pedig az, hogy támadásra kényszerítsék társaikat. Az oroszok korábbi konfliktus során is bevetettek ilyen egységeket.
  • A közelmúltban az orosz tábornokok valószínűleg engedélyezték a szabad fegyverhasználatot a dezertőrökkel szemben, beleértve a harcot megtagadó katonák kivégzését is. A tábornokoknak feltehetően az volt a céljuk, hogy a védelmi pozíciókat az utolsó emberig megtartsák.
  • A dezertőrök lelövéssel fenyegetése valószínűleg az orosz erők alacsony harcképzettségéről, alacsony moráljáról és fegyelmezetlenségéről tanúskodik.

Ideje hozzászokni, hogy mostantól szent háborúnak hívja a putyini propaganda az ukrajnai agressziót

Szakrális szintre emelkedett az orosz-ukrán háború: Medvegyev egykori orosz elnök után a putyinizmus vezető ideológusának tartott Alekszandr Dugin is a nyugat elleni szent háborúnak nevezte az ukrajnai orosz agressziót.

Ez egy szent háború. Nem véletlen, hogy dzsihádot hirdettek. Ez egy szent csata a sátáni Nyugat ellen. És ha Kadirov példamutató bátorsággal ezt nyíltan kimondja, nem gondolom, hogy vonakodunk kéne megtennünk ugyanezt. Igen, ez az ortodox keresztény Rusz, a szent Rusz csatája, egy végső, apokaliptikus, eszkatologikus csata az Antikrisztus ellen. Ez a különleges katonai művelet lényege.

– szállt el nyilatkozatában a gondolkodó.

Ingyen szállíthatják a szegény afrikai országokba a gabonát

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken kijelentette, hogy megállapodott Vlagyimir Putyinnal arról, hogy az isztambuli gabonamegállapodás keretében küldött szállítmányokat ingyen kell eljuttatni a szegény afrikai országokba.

A gabonamegállapodásban való részvételét a hét végén függesztette fel Moszkva, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz flotta hajóit és civil tengeri szállítóeszközöket, azonban kedden közölték, hogy visszatérnek az ENSZ és Törökország közreműködésével létrejött megállapodáshoz.

Oroszország korábban azt is bírálta, hogy az alku keretében Ukrajnából exportált gabona egy része kereskedelmi célállomásokra került, miközben az egyezmény célja az volt, hogy segítse azokat a nemzeteket, amelyek éhínséggel néznek szembe, ha nem jutnak hozzá a gabonához.

(Guardian)

Scholz arra kérte Kínát, hogy állítsák le Oroszországot

Olaf Scholz német kancellár pénteken arra kérte Kínát, gyakoroljon befolyást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében.

Peking és Berlin egyetért abban: elfogadhatatlan, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésével fenyegetőzik – jegyezte meg a német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel közös pekingi sajtótájékoztatóján.

Kay Nietfeld / POOL / AFP Olaf Scholz német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök

A nukleáris fegyverek alkalmazásával Moszkva átlépné azt a határt, amelyet a világ országai együtt húztak meg – folytatta.

Scholz szerint Kína „nagyszerű ország”, és felelősséggel tartozik a békéért a világban. A kancellár visszautasította a pekingi útjával kapcsolatos bírálatokat, és aláhúzta: válságos időkben a szokásosnál is fontosabb a párbeszéd.

(MTI)

Medvegyev egy levegővel drogosozta és nácizta le az ukránokat, majd kijelentette, hogy szent háborút vívnak a sátán ellen

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök pénteken Oroszország ukrajnai háborúját a sátán ellen vívott szent csatának minősítette, továbbá arra figyelmeztetett, hogy Moszkva minden ellenségét „gyehenna örök tüzére” küldheti.

Medvegyev, aki 2008 és 2012 között a liberális, modernizáló elnök szerepében tetszelgett, most elmondta, hogy Oroszország „drogfüggő nácikkal harcol” Ukrajnában, akiket nyugatiak támogatnak, és akiknek szerinte a „degenerációtól csorog a nyál az állukon”.

Oroszország hatalmas és gazdag ország. Nincs szükségünk idegen területekre, mindenünk bőségesen megvan. De az ott a mi földünk, amely számunkra szent, amelyen őseink éltek, és amelyen ma is a mi népünk él. Ezt a földet nem adjuk oda senkinek

– véli Medvegyev, aki szerint a sátán fegyverei a bonyolult hazugságok, az övék pedig az igazság.

Ezért helyes az ügyünk. Ezért lesz a győzelem a miénk! Boldog ünnepeket!

– zárta beszédét a putyinista gondolkodó.

(Reuters)

ORFK: Csütörtökön 11 ezer ember lépett be Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5827-en léptek be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5277-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 191 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 61 ember – köztük 23 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

(MTI)

Energiaterrorizmussal vádolja Oroszországot Zelenszkij

Az ukrán elnök csütörtök esti beszédében azt mondta, 4,5 millió ember maradt áram nélkül az országban, miután az oroszok sorozatosan támadták Ukrajna energiahálózatát, és egy hónap alatt az erőművek harmadát működésképtelenné tették.

Zelenszkij szerint ez a gyengeség jele, mert Oroszország a harctéren nem tud eredményeket elérni. Közben úgy néz ki, az oroszok kivonulnak a márciusban elfoglalt Herszonból, a Dnyeper folyó másik oldalára telepítették védekező állásaikat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik