A következő élő közvetítés része Oroszország felfüggeszti a hajóforgalmat a gabonaszállításra kijelölt folyosón

Norvégia katonai készültségbe helyezi magát az ukrajnai háború miatt

Anadolu Agency / Getty Images
Anadolu Agency / Getty Images

Norvégia kedden fokozott készültségi szintre helyezi hadseregét – közölte hétfőn Jonas Gahr Stoere miniszterelnök, aki sajtótájékoztatóján az elmúlt évtizedek legsúlyosabb biztonsági helyzetének nevezte a jelenlegit.

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök

Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország kiterjesztené hadviselését más országokra is, de a megnövekedett feszültségek miatt ki vagyunk téve a fenyegetéseknek, a titkosszolgálati műveleteknek és a befolyásolási kampányoknak

– indokolt norvég kormányfő.

Bjoern Arild Gram honvédelmi miniszter ugyanitt arról beszélt, hogy a fegyveres erők kevesebb időt töltenek majd kiképzéssel, és több időt fordítanak műveleti feladatokra. A hadsereg gyors mozgósítású ereje pedig aktívabb szerepet fog játszani – mondta.

Norvégia az Északi Áramlat szeptember 26-i szivárgása után a háború kezdete óta először vetette be hadseregét a tengeri és szárazföldi létesítmények védelme érdekében, és ehhez támogatást kapott a brit, francia és német haditengerészettől is.

Az ország jelenleg a legnagyobb földgázexportőr az Európai Unió irányába: Norvégia adja az összes uniós import mintegy negyedét, köszönhetően az orosz szállítások visszaszorulásának.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik