Nagyvilág

Oroszország rendet tenne Örményország és Azerbajzsán között

Dmitry Azarov / SPUTNIK / AFP
Dmitry Azarov / SPUTNIK / AFP
Az Azerbajdzsánnal ősszel kiújult konfliktusról hétfőn tárgyalnak a felek Szocsiban. Oroszország így stabilizálná befolyását a régióban.

Pénteken rendkívüli ülést tart az oroszok által vezetett katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) Tanácsa – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A gyakran keleti NATO-ként is emlegetett katonai szövetségnek jelenleg hat ország a tagja, ezek mindegyike az orosz érdekszférába tartozik.

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője azt mondta, a pénteki ülésen előkészítik Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán vezetőinek találkozóját, Örményország ugyanis korábban kezdeményezte, hogy rendkívüli ülésen tárgyalják meg az örmény-azeri határon kialakult helyzetet.

Azerbajdzsán és Örményország legutóbb szeptember 12-14. között feszült komolyabban egymásnak. Az akkori összecsapásokban Nikol Pasinyan örmény miniszterelnök közlése szerint 105 örmény katona halt meg, Azerbajdzsán ugyanekkor azt állította, hogy 50 azeri katonája esett el a harcokban. Az örmény külügyminisztérium akkor komoly aggodalmát is kifejezte, hogy a halálos összecsapások háborúvá fajulhatnak.

Az ősszel kiújuló konfliktus a 2020 őszén lezajlott, 44 napig tartó Hegyi-Karabah béli háború folytatásaként is értelmezhető. A felek akkor a háborút egy moszkvai nyilatkozat aláírásával zárták le, amiben Oroszország vállalta, hogy közel kétezer békefenntartót küld a térségbe.

Az orosz békefenntartók felét azonban azóta már kivonták a térségből, mert szükség volt rájuk az Ukrajna ellen folytatott orosz invázióban. Az Örményország és Azerbajdzsán közötti konfliktus kiújulása tehát annak jele, hogy a térségben a helyzet az orosz jelenlét csökkenése miatt instabillá válhat.

Pénteken Nikol Pasinyan örmény miniszterelnök a Twitteren azt írta: Örményország beleegyezik abba, hogy az Oroszország által javasolt elvek alapján államközi kapcsolatokat létesítsen Azerbajdzsánnal.

A Független Államok Közössége (FÁK) Államfői Tanácsának október 14-i ülésén Vlagyimir Putyin Oroszországba hívta Azerbajdzsán és Örményország vezetőit. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője később megerősítette egy ilyen találkozó előkészületeit.

Pasinyan az örmény parlamentben nemrég arról beszélt, hogy, hogy Oroszország meghívására Szocsiba utazik, hogy október 31-én találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel. Putyin, Alijev és Pasinjan korábbi tárgyalásait 2021 novemberében szintén az oroszországi Szocsiban tartották meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik