Nagyvilág

Szerdán újra összecsapott Örményország és Azerbajdzsán hadserege

Karen MINASYAN / AFP
Karen MINASYAN / AFP

Újabb összecsapások robbantak ki Azerbajdzsán és Örményország között szerdán – írja a Reuters.

Nikol Pasinyan örmény miniszterelnök közlése szerint 105 örmény katona halt meg azóta, hogy hétfőn összecsapások kezdődtek az azeri erőkkel. Baku pedig azt állítja, 50 azeri katona esett el az elmúlt napokban. Paruyr Hovhannisyan örmény külügyminiszter-helyettes szerdán a hírügynökségnek azt mondta, fennáll annak a veszélye, hogy a halálos összecsapások háborúvá fajulhatnak.

A két fél egymást okolja a konfliktus ismételt kitörése miatt, ám a harcok helyszínei most nem kizárólag Hegyi-Karabah területére korlátozódnak.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium azt közölte: „Jelenleg időszakonként tüzelnek állásainkra. – Egységeink megteszik a szükséges válaszintézkedéseket.” Ugyanakkor az örmény védelmi minisztérium tagadta az azerbajdzsáni állásokat ágyúznának, közölték, a szerdai harcok délre körülre nagyrészt elcsitultak.

Anthony Blinken amerikai, valamint Catherine Colonna francia külügyminiszter is diplomáciai közvetítőként lépne fel a konfliktus elsimításában. Toivo Klaar, az EU különleges képviselője szerdán utazott el dél-kaukázusiba, hogy elősegítse a felek közt a párbeszédet.

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta harcol Hegyi-Karabahért, amelyet nemzetközileg Azerbajdzsán részeként ismernek el, de azt 2020-ig teljes egészében örmények lakták és ellenőriztek.

Kapcsolódó
Brüsszelben tárgyalja meg a hegyi-karabahi konfliktust Örményország és Azerbajdzsán
A két ország összecsapásaiban több ezer ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik