Nagyvilág europoli

Hotellé alakíthatják át az Európai Parlament egyik épületét

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan hotelt csinálnak Starsbourgban az Európai Parlament egyik épületéből, hogy legyen hol elszállásolni a képviselőket – írja az Index a Politico hírei alapján.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola szerint egy ilyen lépéssel a szállodiparra nehezedő terheket is enyhíteni lehetne némiképp, tekintve, hogy az EP-képviselők, újságírók, lobbisták, aktivisták minden hónapban elárasztják a franciaországi várost néhány napra. Ilyenkor Strasbourg szállodái rendre megtelnek, aki nem ébren időben, nehezen talál tetőt a feje fölé. Így azzal, ha szállodát hoznának létre a Salvador de Madariagáról elnevezett épületben, praktikusan jól járna mindenki.

A Salvador de Madariagát a tervek szerint eladnák egy magánvállalkozónak, aki szállodát alakítana ki belőle a képviselők számára, cserébe pedig a parlament megvásárolná az új Osmose épületet és átköltözne oda, hogy több irodája és tárgyalóterme legyen. Az elképzelés ugyanakkor nem nyerte el mindenki tetszését, a lap írja, hogy a Zöldek német EP-képviselője, Daniel Freund úgy fogalmazott, hogy az Európai Parlamentnek spórolnia kellene a pénzzel és az energiával, nem pedig extra pénzeket költeni épületekre.

Frissítünk!

Az Európai Parlament közleménye: A Politico Európai Parlament épületeiről közölt október 26.-i cikkei elavult információn alapulnak. A cikkben említett javaslatot az Európai Parlament nem tekinti opciónak. A Politico Roberta Metsola EP-elnök idén februári levelét idézi, melyben az elnök Jean Castex francia miniszterelnöknek válaszolt. A világ sokat változott a levél keletkezése óta eltelt kilenc hónapban és az Európai Parlamenten belüli eszmecserék is előrehaladtak. Amint az a Költségvetési Bizottság október 26-i ülésén ismét elhangzott, az Elnökség (amely Európai Parlament elnökéből, 14 alelnökéből és a Parlament által két és fél évre választott, tisztségében megújítható 5 quaestorból áll) 2022 júliusában, a francia hatóságokkal folyamatban lévő egyeztetések alapján átfogó stratégiát fogadott el a strasbourgi székhely épületeinek ülések alatti használatának és működtetésének optimalizálásáról és az ülések idején kívül konferenciák és magas szintű események, valamint kulturális rendezvények céljaira történő használatáról. Az Elnökség nem köteleződött el egyetlen opció mellett sem. Nem született döntés arról, hogy az Európai Parlament megváljon meglévő épületektől, sem arról, hogy újat vásároljon. Az Elnökség megbízta a Parlament adminisztratív testületét, hogy végezzen elemzést a Parlament irodaterekre és további termekre vonatkozó szükségleteiről Strasbourgban, elemezze a Salvador de Madariaga épület esetleges felújításának költségeit energiahatékonyság és optimalizálás tekintetében, és végezzen piackutatást esetleges épületvásárlásra vagy bérlésre, az irodaterek és tárgyalók esetleges bővítése céljából. Az Európai Parlament épületgazdálkodására vonatkozó döntéseket minden esetben először az Elnökség és a Kölstégvetési Bizottság vitatja meg és dönt azokról, meghatározott eljárás szerint.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik