Nagyvilág europoli

Deutsch Tamás nyílt levélben támadja az EP-delegációt, ami a médiahelyzetet fogja tanulmányozni Magyarországon

A napkban lapunk is beszámolt róla, hogy média és az oktatás helyzetét vizsgáló kilenc fős delegációt küld Magyarországra az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága. Bár a küldöttségnek Bocskor Andrea személyében a Fidesz is ad tagot, valamint a vezető egy német kereszténydemokrata politikus, Sabine Verheyen lesz, a Média1 arról ír, hogy a nagyobbik kormánypárt máris támadásba lendült.

A magyar kormány álláspontját közvetítendő, Deutsch Tamás írt nyílt levelet a delegációt vezető Verheyennek, és szemére vetette, hogy  „aránytalanul sok időt” tölt majd a delegáció a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetekkel.

Mint arról már beszámoltunk, a küldöttség november 2-a és 4-e között találkozik majd Csák János kulturális és innovációs, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, és Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel is. Megbeszélést folytatnak majd felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőivel, és felkeresik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot is.  Deutsch azt állítja, hogy a delegációban tagként jelenlévő Bocskor Andrea és más jobboldali szereplők további személyeket, például jobboldali médiumok munkatársait is ajánlották a delegációnak a programba iktatásra, de velük Deutsch szerint úgymond „nem akarnak találkozni”.

A Média1 szerint az EP-küldöttség nem csak a hazai médiahelyzetre kiváncsi, át akarják tekinteni azt is, miként érvényesül Magyarországon a a művészi, akadémiai szabadság , valamint milyen bánásmódban részesülnek a tanköteles korú ukrajnai menekültek. Éppen ezért bekerült a programba találkozó az ATRIUM és a FreeSZFE kötelékében dolgozó emberekkel, valamint a Független Színház Magyarország képviselőjével is, és egyetemi rektorokkal is találkozik a delegáció.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik