Nagyvilág

Meghalt az ember, aki fél évszázadon át nem mosakodott

AFP
AFP

94 éves korában meghalt Amú Hádzsi, „a világ legpiszkosabb embere”, aki fél évszázadon át egyszerűen nem mosakodott. A BBC szerint a remete mindössze néhány hónappal az után halt meg, hogy sok évtized után először vett szappant a kezébe.

Hádzsi az iráni Fársz tartományban élt, és mindent megtett azért, hogy elkerülje: a falubeliek korábbi próbálkozásait, hogy akarata ellenére megmosdassák.

A szappan és a víz használatát több mint fél évszázaddal ezelőtt azért tagadta, meg, mert attól félt, hogy megbetegszik tőle.

A helyi média szerint Hádzsi végül engedett a nyomásnak, és néhány hónappal ezelőtt megmosakodott, de nincs bizonyíték arra, hogy ennek bármi közel lenne a halálához. Az iráni IRNA hírügynökség szerint ugyanakkor nem sokkal a mosakodás után lett rosszul, és vasárnap halt meg.

AFP Amú Hádzsi 2018-ban, a neki épített téglakunyhó előtt.

A férfi még 2014-ben adott interjút a Tehran Timesnak amelyben bevallotta, hogy kedvenc étele a disznótoros, és hogy lakhelye egy földbe vájt lyuk, illetve egy téglakunyhó, amelyet az aggódó szomszédok építettek neki a faluban, ahol élt, Dedzsgahban.

Az évtizedekig tartó mosdatlanság miatt Hádzsi bőrét por és kelések borították, míg az étrendje romlott húsból és egy régi olajos kannából fogyasztott állott vízből állt. A dohányzást szintén kedvelte, gyakran egyszerre több cigarettát szívott.

A mosakodás nélküliség világrekordját egyértelműen Hádzsi tartotta, noha vitákat gerjesztett, amikor 2009-ben kiderült, hogy egy indiai férfi 35 évig nem tisztálkodott és nem mosott fogat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik