Nagyvilág

Letépte a propagandaplakátot, hátba lőtték az iráni fiút

Agyonlőttek egy 21 éves fiút Amol városában az iráni biztonsági erők – tudta meg a BBC perzsa nyelvű hírügynöksége az áldozat családjához közel álló névtelen forrástól. Az eset még szeptemberben történt, de csak most került nyilvánosságra.

Az áldozat Erfan Rezaei, akit lefilmeztek, miközben letépte a kormány propagandaplakátját, amelyen az iráni legfelsőbb vezető képmása volt látható. A felvétel nem sokkal azelőtt készült, hogy szeptember 21-én meggyilkolták.

A forrás szerint a fiút közelről lőtték hátba és vállon.

Az iráni hivatalosságok az esetről nem nyilatkoztak, de a forrás szerint a családot arra kényszerítették, mondják azt, hogy a fiút tüntetők ölték meg. A családnak egészen pontosan azt kellett volna mondania, hogy a fiú csak egy ártatlan nézelődő volt, akit a kormány ellen lázadók öltek meg. A családnak a hatóságok legalább azt megengedték, hogy eltemessék a fiatal férfit. Ez a forrás szerint annak köszönhető, hogy Erfan apja az iráni-iraki háború veteránja, aki mind a mai napig szenved a vegyi fegyverek hatásától és a poszttraumás stressztől.

Az irániak különösen tisztelik azokat, akik az 1980-88 között háborúban harcoltak, amelyben összesen több mint egymillió ember vesztette életét.

Erfan édesanyjának, Farzaneh Barzekarnak a hatóságok állítólag azt mondták, hogy nem sokkal a tüntetés után kórházba szállították a fiút. A kórházban a nővérek azonban nem mondták meg neki, hol van a gyermeke. Végül három órányi keresés után egy műtő előtt találta meg az anya a fia vérrel átitatott ruháit, ami miatt a nő elájult.

Erfan a hátába lőtt golyó által okozott súlyos vese- és lépkárosodás következtében halt meg. A golyót egy pisztolyból lőtték ki, öt méteres távolságból.

Az iráni hatóságok állítólag két nappal az eset után adták ki Erfan holttestét a családjának, azzal a feltétellel, hogy szűk körű temetést tartanak.

Iránban azután kezdődtek tüntetések, hogy hat héttel ezelőtt meghalt egy őrizetbe vett 22 éves lány, Mahsza Amini, aki az erkölcsrendészet szerint nem megfelelően hordta a nők számára kötelező viseletként előírt fejkendőt.

Az iráni Human Rights Activists hírügynökség (HRANA) becslése szerint eddig 248 tüntetőt öltek meg a biztonsági erők, köztük 33 gyereket is.

Nap mint nap órákon át nézem a fényképedet, és zokogok. Nézem az üres ágyadat és a könyveidet. Hangosan olvasom a könyveidet az üres ágyadban

– írta Erfan édesanyja két héttel ezelőtt az Instagramon, egy videó alatt.

Alig több, mint két héttel ezelőtt, október 8-án egy 17 éves fiút sörétes puskával öltek meg Mashad városában, amely az iráni síita klérus egyik központja és az egyik legnépszerűbb zarándokhelye az iszlám síita ága híveinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik