Nagyvilág europoli

A vezető lengyel kormánypárt szerint nincsenek veszélyben az EU-s pénzek

Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A támogatások megvonásáról megjelent híreket a párt szóvivője úgy minősítette: vihar egy pohár vízben.

A lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerint nincsenek veszélyben az Európai Unió kohéziós és agrártámogatási alapjából Lengyelországnak járó források. Erről Radoslaw Fogiel, a kormánykoalíciót vezető párt szóvivője beszélt szerdán az MTI szerint. Fogiel a Radio Plus kereskedelmi rádió kérdésére kommentálta a Rzeczpospolita című lengyel napilap hétfői cikkét, mely szerint az Európai Bizottság (EB) visszatartaná az uniós alapok nagy részének kifizetését.

A pártszóvivő kijelentette, hogy a Lengyelországnak járó kohéziós és agrártámogatási eszközök „semmiképpen sincsenek veszélyben”. A támogatások befagyasztásáról szóló híreket pedig úgy jellemezte:

vihar egy pohár vízben.

„Egy lap sajnos felfújta az EB meglehetősen alacsony rangú hivatalnokának szavait” – intézte el a pártszóvivő az EU-s pénzek megvonásáról szóló lapértesülést.

A Rzeczpospolita cikke kapcsán több lengyel kommentár is idézte Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos szeptember 18-i kijelentését, amely szerint „Lengyelország esetében nem találtak közvetlen összefüggést a bírósági rendszer problémái és az uniós alapok fenyegetettsége között”. Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos hétfőn a PAP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: a lengyel bírósági reform kérdésköre nincs hatással a kohéziós alapokra.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn azt mondta: Varsó nem kapott az EB-től semmiféle értesítést a kohéziós és agrártámogatási eszközök esetleges visszatartásáról. Az erről szóló információkat hamisnak és manipulatívnak nevezte, és utalt Lemaitre lengyel ellenzéki politikusokkal ápolt kapcsolataira is.

Szerdán Müller egy interjúban azt is kommentálta, a kronavírus utáni helyreállítási alap forrásainak visszatartsát. Szerinte folyamatban vannak az egyeztetések a helyreállítási terv elszámolásának technikai vonatkozásairól.

A lengyel helyreállítási tervet idén júniusban az EB, majd az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta, a kifizetéseket viszont a tervben foglalt szükséges feltételek – úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez kötik. Az első ilyen mérföldkövek teljesítése azonban a jelek szerint nem sikerült megfelelően.

Emlékeztetőül: Az Európai Bizottság minden, Lengyelországnak járó forrást visszatart, amíg Varsó nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes feltételt – mondta még hétfőn Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője. A G7 cikke szerint ez azt jelenti, hogy Lengyelország a helyreállítási alap után a kohéziós alap még jelentősebb összegű támogatásaiból sem részesülhet egyelőre, vagyis új front nyílik az Európai Unió és Lengyelország között.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik