Nagyvilág

900 ezer dollárt csalt el az egyháztól egy New Orleans-i lelkész

PAUL J. RICHARDS / AFP
PAUL J. RICHARDS / AFP

Beismerte az amerikai bíróságon egy jól ismert baptista lelkész, hogy a louisianai New Orleansban és Baton Rouge-ban zsebre tett közel 900 ezer dollárt (mai árfolyamon több mint 380 millió forintot). A lelkész ezzel megkárosított az egyházat, a saját gyülekezeteit, az egyház lakhatást támogató szolgálatát és iskoláit is.

A 64 éves Charles Southall tiszteletes kedden bűnösnek vallotta magát pénzmosásban a kerületi bíróság meghallgatásán.

Az AP hírügynökség azt írja, hogy az ügyészség szerint a lelkész New Orleansban és Baton Rouge-ban vezette az egyház intézményeit, egyházi adót szedett és adományt gyűjtött, majd a pénz egy részét ellopta a hívektől.

2019-ben például 10 ezer dollárnyi egyházi adót vetett ki, majd a pénzt saját hasznára fordította. Egy másik, a helyi sajtóban megjelent esetben a lelkész négy éven át gyűjtött adományokat a hívektől jótékonysági célokra és gyülekezeti épületek fejlesztésére, de az adományokból 106 408 dollárt a saját számlájára utalt át.

A lelkipásztor emellett közösségi iskolát alapított New Orleans-ban és hozzá egy tagiskolát Baton Rouge-ban. Bár az előbbinek a finanszírozását kölcsönökből és támogatásokból megoldották, a Baton Rouge-i iskola még csak meg sem nyílt.

A nyomozók szerint 2013 és 2017 között ennek ellenére a pénzből közel 221 000 dollárt utaltak át Southall és egy másik, meg nem nevezett személy bankszámlájára.

A gyülekezet bérelhető lakóingatlanokkal is rendelkezik, ezeknek a bevételeiből a lelkész mintegy 150 000 dollárt utalt át személyes számláira. Emellett egyházi ingatlanokat is értékesített, amiből több mint 500 ezer dollárt tett zsebre – közölték az ügyészek.

Charles Southall a beismerő vallomását követően beleegyezett, hogy egy megállapodás részeként kártérítést fizessen az egyháznak, intézményeinek és egyénileg megtévesztett áldozatainak.

A lelkész ügyében várhatóan január 17-én hoznak ítéletet, pénzmosás miatt akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik