Nagyvilág europoli

Von der Leyen vázolta a brüsszeli javaslatokat a gázárak letörésére

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden sajtótájékoztatón ismertette az Európai Bizottság új, az energiaárak mérséklését és az ellátás biztonságát garantálni kívánó javaslatait.

A hvg.hu tudósítása szerint ezek közül a legfontosabb az úgynevezett gázársapka bevezetése, amely limitálná a földgáz beszerzési árát az európai piacokon. A felvetések közül végül a viszonylag limitált, kizárólag a TTF holland gáztőzsde árfolyamát érintő, dinamikus, tehát a világpiaci árakat figyelembe vevő modellre tennének javaslatot ideiglenesen, csak erre a télre. Ennek alapvetéseit terjesztenék most az Európai Unió Tanácsa elé, és ha ezeket elfogadják, konkrét javaslatcsomagot terjesztenének be.

A gyakorlatban ez azt jelenti a lap cikke szerint, hogy a tél folyamán azok a gázbeszerzések amelyeket a TTF alapján áraznak, tehát lényegében a vezetékes, köztük az orosz gáz árát az unió egy, a piaci folyamatokhoz viszonyítva változó ársapkával szabályozná.

Von der Leyen megjegyezte ugyanakkor, hogy a már megkötött hosszútávú szerződéseket nem érinti az ársapka, kizárólag az új beszerzéseket.

A cseppfolyósított gázra nem vonatkozna a mostani ársapka, az EB elnök szerint itt külön lépésekre lenne szükség. Von der Leyen bejelentette, hogy dolgoznak egy, az LNG-re vonatkozó új, európai indexállás megalkotásán, ami reményeik szerint a következő gáztároló feltöltési időszakra lépne életbe.

Von der Leyen jó hírként értékelte, hogy a gáztározók Európa szerte 93 százalékra vannak töltve, és az energiafelhasználást is sikerült uniós szinten 15 százalékkal visszaszorítani. A bizottság reményei szerint, ha minden így halad tovább, az EU jóval a 2027-30-as céldátum előtt függetlenedhet az orosz gáztól.

A bizottság mindezen kívül garantálttá és kötelezővé tennék az EU tagállamok közötti energetikai szolidaritást, tehát, hogyha valahol ellátási gondok vannak, az unió más tagállamai segítenék a bajba jutott országot. Ez eddig kétoldalú szerződésekkel működött volna, de a bizottság által javasolt 40 tagállamok közti bilaterális szerződésből csak hatot kötöttek meg eddig, ezért javasolnak uniós szintű vállalásokat, írja a hvg.hu.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik