Nagyvilág

ENSZ: 23 gyermek meghalt a tiltakozásokban Iránban

MTI/EPA/Sedat Suna
MTI/EPA/Sedat Suna

A több hete zajló iráni tüntetések során huszonhárom gyermek is meghalt, és sok kiskorút őrizetbe is vettek – közölte az ENSZ új emberi jogi főbiztosa Genfben.

Sajtótájékoztatóján Volker Türk azt mondta, hogy több gyerekkel éleslőszer végzett, mások pedig verésbe haltak bele. A főbiztos szerint több gyermeket iskolai razziák során őrizetbe vettek, pontos számuk azonban nem ismert. Hozzátette, hogy néhányukat “pszichológiai kezelésre” küldtek.

Iránban szeptember közepén egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála miatt kezdődtek tüntetések. Aminit az erkölcsrendészet a fejkendő nem megfelelő viselése miatt vette őrizetbe, de szemtanúk szerint már a rendőrautóban megverték, majd kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. Az ügyön túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés – köztük is Ali Hamenei ajatollah, politikai és vallási vezető – ellen tüntet.

Az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet a múlt héten közölte, hogy e tiltakozások során már körülbelül 100-an vesztették életüket.

(MTI)

Kapcsolódó
Miközben lángokban áll Irán, egy befolyásos vezető lép elő az árnyékból
A Nyugat még kevéssé ismeri a nevét, de Iránban már sokan a halálát kívánják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik